Guvernul bulgar mizează pe un deficit bugetar de 1,3 miliarde leva, sau de 1,4% din Produsul Intern Brut (PIB), potrivit proiectului de buget pe 2017, aprobat luni. După un buget echilibrat în acest an, guvernul bulgar contează pe creșterea veniturilor și cheltuielilor, a declarat ministrul bulgar al Finanțelor, Vladislav Goranov, citat de Agerpres.
Legea Bugetului urmează să intre în dezbaterea Parlamentului.
Creșterea economică prevăzută va încetini până la 2,5% de la 2,6% în acest an, în principal din cauza diminuării exporturilor, potrivit proiectului Legii bugetului aprobat de Guvernul de la Sofia. Fondul Monetar Internațional se așteaptă ca economia Bulgariei să crească cu 3% în acest an.
„Bugetul este planificat în mod conservator dar este realizabil. De asemenea ne permite să reducem deficitul dacă creșterea economică este mai rapidă”, a spus Goranov.
Guvernul bulgar se așteaptă să încheie anul în curs cu un buget echilibrat, după ce inițial miza pe un deficit de 2% din PIB. Cu toate acestea, întârzierile apărute în administrarea proiectelor susținute cu fonduri europene înseamnă cheltuieli de capital mai mici decât se anticipa în timp ce creșterea economică a fost peste așteptări.
De asemenea, proiectul de buget pe 2017 mizează pe o creștere a veniturilor din taxe până la 38,4% din PIB, de la 37,3% din PIB în acest an, precum și pe o creștere a cheltuielilor până la 39,8% de la 37,3% în 2016.
Mai mulți bani au fost alocați pentru învățământ, sănătate și apărare, însă un analist a apreciat că a fost ratată șansa unor reforme mai ambițioase pentru a restructura părțile ineficiente alte economiei.
„Atunci când ai venituri peste așteptări, îți poți permite să cheltui fonduri pentru a restructura sectoarele ineficiente. Dar nu vedem un efort suficient de reformă”, a declarat Lachezar Bogdanov, economist la centrul de reflexie Industry Watch.
Bulgaria trebuie să țină finanțele publice sub control pentru a proteja legătura dintre moneda sa națională și euro iar în acest sens Guvernul de la Sofia intenționează să reducă deficitul la 1% din PIB în 2018 și ulterior la 0,5% din PIB în 2018.