societăți de investiții financiare românia

30 iulie, 2023

Societăți de investiții financiare România. Din acest ghid vei afla ce societăți de investiții financiare există în România și cum funcționează acestea.

Ce este o societate de investiții financiare

Înainte de a afla ce societăți de investiții financiare există în România trebuie să înțelegem ce sunt aceste entități.

O societate de investiții financiare este un fond de investiții alternativ cu personalitate juridică. Legea nr. 297 din 2004 le includea în categoria A.O.P.C. (alte organisme de plasament colectiv), însă de la sfârșitul anului 2019 Legea nr. 243/2019 le definește drept F.I.A. (fonduri de investiții alternative).

Ce este un fond de investiții


Fondurile de investiții atrag sume bani de la investitori, pe care îi investesc în diferite active: acțiuni, obligațiuni, depozite la instituții de credit, instrumente financiare derivate precum contractele futures, părți sociale în diverse SRL-uri, valute, titluri de stat, imobiliare sau diferite bunuri mobile.

În România, fondurile de investiţii alternative pot fi înfiinţate fie pe bază contractuală în conformitate cu prevederile Codului Civil (așadar, fără personalitate juridică), fie prin act constitutiv în conformitate cu prevederile Legii societăţilor, caz în care vorbim despre o societate de investiții.

Societăți de investiții financiare România – F.I.A.S.

Societățile constituite prin act constitutiv în forma juridică de societăţi pe acţiuni sunt numite F.I.A. de tipul societăţilor de investiţii – F.I.A.S.

Societățile de investiții pot să atragă capital atât de la investitori de retail, cât și de la investitori profesionali.

Societăți de investiții înființate prin subscripție publică


Unele F.I.A.S. sunt înființate prin subscripție publică. Aceasta este o modalitate specifică de constituire a unei societăţi pe acţiuni în cadrul căreia publicul este invitat să cumpere acţiuni. Când societatea pe acţiuni se constituie prin subscripție publică, fondatorii vor întocmi un prospect de emisiune.

Conform legii, perioada de subscripție publică pentru un F.I.A.S. nu poate depăși 12 luni. După finalizarea subscripției publice, F.I.A.S. trebuie să depună la ASF documentele necesare autorizării.

F.I.A.S. înființate prin subscripție publică sunt obligate să solicite admiterea la tranzacționare în cadrul unui loc de tranzacționare (de exemplu, Bursa de Valori București) în termen de 90 de zile lucrătoare de la data obținerii autorizației din partea ASF.

În cazul unui F.I.A.S. înfiinţat prin subscripţie publică, după admiterea acţiunilor sale în cadrul unui loc de tranzacţionare, acţiunile pot fi răscumpărate cu respectarea prevederilor legale în vigoare aplicabile emitenţilor de valori mobiliare, precum şi a reglementărilor proprii ale operatorului respectivului loc de tranzacţionare.

Societăți de investiții financiare România – exemple

Să vedem acum care sunt unele dintre cele mai cunoscute societăți de investiții financiare din România. La ora actuală, potrivit registrului „Fonduri de investiții alternative” al ASF, în România există 7 societăți de investiții financiare:

1. Infinity capital Investments S.A. – Craiova (fostul SIF Oltenia)

Înființată în anul 1993 ca Fond al Proprietății Private, societatea a fost reorganizată în conformitate cu prevederile Legii nr. 133/1996 privind transformarea Fondurilor Proprietății Private în societăți de investiții financiare, se arată pe site-ul fostului SIF Oltenia.

În 2021, în baza Legii nr. 243/2019 privind reglementarea fondurilor de investitii alternative, ASF a aprobat solicitarea societății de a fi autorizarată în calitate de fond de investiții alternativ destinat investitorilor de retail (F.I.A.I.R.) închis, de tip diversificat.

Infinity capital Investments S.A. funcționează ca o societate comercială pe acțiuni, autoadministrată, cu capital fix, integral privat. Capitalul social este de 50 de milioane de lei, împărțit/divizat în acțiuni ordinare nominative cu o valoare nominală de 0,10 lei.

Evidența acționarilor Infinity capital Investments S.A. este ținută de Depozitarul Central S.A. București. Societatea este listată la Bursa de Valori București din anul 1999.

Societăți de investiții financiare România – listă

2. Evergent Investments S.A. (fostul SIF Moldova)

În anul 2021, fostul SIF Moldova și-a schimbat denumirea în Evergent Investments S.A. Fondul de investiții alternativ este organizat ca o societate pe acțiuni listată la Bursa de Valori București.

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul evergent.ro, la data de 31 mai 2023, fondul administra active în valoare de 2,46 miliarde de lei.

Grupul Evergent Investments este format din Evergent Investments și cele 6 filiale. Filialele reprezintau 7,51% din activele totale ale Evergent Investments la finalul anului 2021.

Companiile din Grup sunt specializate pe domenii de investiții și administrare, astfel:

  • Companii cu activități în domeniul agribusiness din portofoliul private equity: Agrointens SA București și Mecanică Ceahlău SA Piatra Neamț;
  • Companii cu activități în domeniul imobiliar din portofoliul private equity: Everland SA Bacău, EVER IMO SA București și Regal SA Galați;
  • Companii cu activități proprii și suport Evergent Investments: CASA SA Bacău.

În ce investește Evergent Investments

În ceea ce privește portofoliul fondului, cel mai important sector în care investește societatea este cel financiar-bancar, ce reprezintă 38,7% din valoarea totala a activelor Evergent Investments.

Portofoliul energetic reprezintă 22,5% din valoarea totala a activelor, industria prelucrătoare 8,5%, iar imobiliarele 7,8%.

societăți de investiții financiare românia
Foto: geralt / pixabay.com

Societăți de investiții financiare România – fostele SIF-uri

3. Lion capital S.A. (fostul SIF Banat Crișana)

Cele mai importante companii din portofoliul de investiții al Lion capital sunt Banca Transilvania (sectorul financiar – bancar), SIF Imobiliare, SIF1 IMGB (imobiliare), Biofarm (industria farmaceutică), OMV Petrom (energie – utilități), BRD – Groupe Société Générale (sectorul financiar – bancar), Vrancart (industria celulozei și hârtiei), Erste Group Bank AG (financiar – bancar) și SAI Muntenia Invest (financiar).

La 31 martie 2023, Lion capital are avea peste 5,7 milioane de acționari, persoane fizice și juridice, române sau nerezidente, conform datelor raportate de Depozitarul Central S.A. București, societatea care ține registrul acționarilor societății. Lion capital deține 990.000 de acțiuni proprii, răscumpărate în 2023.

Persoanele fizice române dețineau 40,24% din acțiuni, iar persoanele juridice române (în număr de 112) dețineau 43,43%. Persoanele fizice nerezidente aveau 0,33%, Lion capital 0,2%, iar persoanele juridice nerezidente 15,80%, potrivit site-ului societății.

Societăți de investiții financiare România – SIF Muntenia

4. Societatea de Investiții Financiare Muntenia S.A. – București

Societatea de Investiții Financiare Muntenia S.A. este de o societate pe acţiuni, persoană juridică română de drept privat, încadrată conform reglementărilor aplicabile ca fond de investiții alternative de tipul societăţilor de investiţii – F.I.A.S., categoria Fond de investiții alternative destinat investitorilor de retail – F.I.A.I.R, cu o politică de investiții diversificată, de tip închis, administrat extern, se arată pe site-ul societății.

SIF Muntenia SA funcţionează pe baza unui contract de administrare încheiat cu Societatea de Administrare a Investiţiilor Muntenia Invest SA.

În ce investește SIF Muntenia

SIF Muntenia investește în instrumente financiare pe:

  • piața primară (acțiuni la firme nou înființate, achiziționarea de obligațiuni nou emise);
  • piața secundară reglementată (acțiuni cotate pe piețe reglementate de capital sau over-the-counter) sau nereglementată (de exemplu, vânzări sau cumpărări de acțiuni la societăți închise);
  • piața secundară bancară (piața secundară a titlurilor de stat);
  • alte piețe permise de cadrul legal aplicabil (titluri de participare la OPCVM, AOPC sau FIA cotate sau necotate, instrumente financiare complexe structurate).
    SIF Muntenia nu investeste în instrumente financiare derivate.

Societăți de investiții financiare România – exemple de fonduri

5. Transilvania Investments Alliance S.A. – Brașov (fostul SIF Transilvania)

Fondul administrează active diversificate, având în portofoliu companii din sectoarele financiar, turism, real estate, energie și IT, se menționează pe site-ul societății. Fondul administrează active în valoare de 300 de milioane de euro și are 22 de filiale. Printre activele sale se numără și 8.000 de camere de hotel.

În domeniul financiar, portofoliul fondului include expuneri în segmentul bancar și în cel al serviciilor financiare. În ceea ce privește turismul, compania are plasamente active în companii din ramuri diverse ale industriei ospitalității, de la turism de business la leisure sau la cel balnear.

Structura portofoliului în funcție de sectoare este următoarea: 28% bănci, 27% turism și recreere, 15% imobiliare, 12% servicii financiare, 8% energie, 4% bunuri și servicii industriale, 3% titluri de stat, 1% produse alimentare, băuturi și tutun, 1% utilități, 1% altele.

Societăți de investiții financiare România – Fondul Proprietatea

6. Fondul Proprietatea S.A.

Fondul Proprietatea este o societate pe acțiuni înființată de Guvernul României la data de 28 decembrie 2005 pentru a asigura resursele financiare necesare despăgubirii persoanelor expropriate în mod abuziv de regimul comunist.

Despăgubirea a fost făcută în acţiuni reprezentând valoarea reală a imobilelor care nu s-au restituit în natură. Fondul Proprietatea (FP) funcționează ca o societate de investiții de tip închis, pe durată nelimitată.

La 30 iunie 2023, Fondul Proprietatea avea deţineri în 31 de companii: 5 companii listate reprezentând 1% din VAN (valoarea activului net) şi 26 companii nelistate reprezentând 92% din VAN.

Cele mai importante companii în care a investit Fondul Proprietatea sunt Hidroelectrica, CN Aeroporturi București SA, Engie România SA, CN Administrația Porturilor Maritime SA, SN a Sării Salrom SA, E-Distribuția Muntenia SA, E-Distribuție Banat SA, E-Distribuție Dobrogea SA, se precizează pe site-ul fondului.

Un ghid detaliat despre ce este Fondul Proprietatea găsești aici.

Societăți de investiții financiare România – fond concentrat pe start-up-uri

7. Societatea de Investiții Alternative cu capital Privat Sparking capital S.A.

Sparking capital este o societate pe acțiuni organizată ca fond de investiții alternativ autoadministrat.

A fost înregistrată la ASF în iulie 2022 și se concentrează pe investiții în start-up-uri din domenii precum internet, economie circulară și tehnologie, conform site-ului oficial.

Foto: TheDigitalArtist / geralt / pixabay.com

Te-ar putea interesa și:

Ce sunt fondurile de investiții alternative. Ghid cu 10 explicații utile
Tipuri de fonduri de investiții. Diferența dintre fondurile deschise și închise
Ce este Fondul Proprietatea, în ce investește și cine sunt acționarii

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: