joi

19 mai, 2022

Societatea civilă din Moldova – proteste de Ziua Unirii, pentru diminuarea decalajelor teritoriale

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 ianuarie, 2022

Organizațiile civice din Moldova „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”, „Împreună pentru A8” și „Reset” cer autorităților din Capitală să pună în aplicare politici teritoriale corecte care să ducă la diminuarea decalajelor de dezvoltare dintre Moldova şi restul României.

Cele 3 organizații au organizat la Iași, cu prilejul împlinirii a 163 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, un protest în care au tras, din nou, un semnal de alarmă legat de dezinteresul administrației de la București față de problemele Moldovei, de lipsa investițiilor în regiune,

Manifestarea civică a fost, în același timp, un prilej de a reafirma că societatea civilă din regiunea Moldovei este împotriva populismului şi derapajelor extremiste care nu fac decât să mențină Moldova în subdezvoltare, să adâncească migrația și să alunge investitorii.


Câteva dintre ideile susținute de reprezentanții societății civile prezenți la miting:

  • „Subdezvoltarea Moldovei nu e un dat istoric. Mutarea tuturor instituţiilor politice şi administrative la Bucureşti, absenţa unui nivel regional de gestiune teritorială şi subfinanţarea cronică a regiunii reprezintă principalele cauze ale situaţiei economice actuale”.
  • „Lipsa infrastructurii mari, care gâtuie de decenii economia Moldovei, are drept cauză dezinteresul și incompetența politicilor centraliste care repartizează banii și prioritizează proiectele de investiții după o logică fără legătură cu dezvoltarea pe termen lung a unei regiuni esențiale strategic”.
  • „Vrem descentralizare şi regionalizare pentru a fi şi noi responsabili de bunăstarea noastră. Vrem ca politicienii din Moldova să conlucreze pentru binele regional şi să nu stea în genunchi în faţa şefilor de partid. Vrem infrastructură modernă – autostrăzi, căi ferate rapide etc. – care să ne unească efectiv cu celelalte regiuni ale ţării”.

În manifestul lansat la acest protest se mai afirmă:

Fenomenul migrației forței de muncă, ce trage în jos întreaga economie națională, are efecte devastatoare în Moldova: din 3 emigranți români, unul este din Moldova, iar 25% din populația regiunii noastre – față de 10%, media națională – contribuie la PIB-ul altor țări.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Credem că este timpul ca marile regiuni ale României să capete voce politică şi putere administrativă pentru a relansa dezvoltarea ţării, ţinută pe loc de hipercentralismul ineficient, paralizant şi antinaţional.


Populismul și derapajele extremiste – spre fascism, comunism sau forme hibride ale acestora – nu fac decât să mențină Moldova în subdezvoltare, să adâncească migrația și să alunge investitorii. Soluțiile sunt la îndemâna noastră.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: