duminică

26 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 octombrie, 2021

Ministrul de externe al Slovaciei, Ivan Korčok, a criticat, în urma unei reuniuni cu omologul său ungar Péter Szijjártó, rezoluția guvernului de la Budapesta de a crea un fond de investiții pentru achiziționarea de terenuri arabile în regiune și de punere a bazelor ”extinderii internaționale a exploatațiilor agricole interne”, scrie Euractiv.

”Am solicitat Ungariei să își construiască programele guvernamentale care se extind în Slovacia sau care sunt implementate pe teritoriul nostru numai în baza unui acord reciproc”, a declarat Korčok.

Ministrul slovac al agriculturii Ján Vlčan a criticat, de asemenea, proiectul maghiar.


”În contextul unor bune relații, orice sprijin transfrontalier ar trebui să fie furnizat numai cu cunoștințele și consimțământul statului pe teritoriul căruia are loc. Cred că și Ungaria se va întoarce la această practică diplomatică ”, a spus Vlčan.

Szijjártó, căruia premierul Viktor Orbán i-a dat misiunea de a ”pregăti terenul”, a răspuns cu un limbaj diplomatic.

”Vom informa cealaltă parte pe toate căile posibile. Este în interesul nostru să ne consolidăm relația reciprocă. Suntem gata să implementăm sprijinul într-un mod care va fi util pentru slovacii din Ungaria și, de asemenea, pentru ungurii din Slovacia „, a spus el.

Guvernul maghiar intenționează să injecteze aproximativ 400 de milioane de euro într-un fond dedicat agriculturii, în special investițiilor în regiune. Deocamdată nu sunt cunoscute detalii despre alocările pentru diferite țări.


Presupunând că fondurile sunt alocate proporțional între cei șapte vecini ai Ungariei, Budapesta ar putea cumpăra teren în Slovacia în valoare de 57 de milioane de euro, circa 9.000 de hectare în sudul țării.

România a adoptat deja legislație pentru a-și proteja terenurile de achiziții străine. Vlčan a anunțat că și Slovacia ar putea lua măsuri similare.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cele mai largi cohorte din România, cele ale așa-numiților „decreței”, vor începe să se pensioneze din 2028, când vor avea loc primele retrageri anticipate din activitate ale acestora

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: