duminică

7 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 ianuarie, 2022

Chiar și în ipoteza unui conflict limitat în Ucraina, o confruntare armată va aduce zeci de mii de refugiați în Slovacia, a declarat ministrul Apărării Jaroslav Naď după reuniunea Consiliului de Securitate de marți.

Dacă situația din Ucraina va escalada și cel mai rău scenariu devine realitate, Cehia s-a oferit să trimită polițiști la granița slovaco-ucraineană.

Ministrul slovac al afacerilor externe, Ivan Korčok, a admis luni că situația este gravă, conflictul între Ucraina și Rusia pare iminent pentru că UE și SUA nu vor putea accepta anumite cereri venite de la Moscova


Potrivit Euractiv, guvernul slovac a pregătit deja trei documente strategice care vizează contracararea efectelor unui posibil conflict în regiune. Unul dintre acestea este așa-numitul plan de migrație.

Deși în prezent nu este public, ministrul Jaroslav Naď a spus că toți ucrainenii care vor ajunge în țară vor primi automat statutul de refugiat.

Cehia promite ajutor pentru securizarea graniței slovaco-ucrainene

Cum anume intenționează Slovacia să securizeze granița cu Ucraina nu este clar deocamdată. Un ajutor poate veni, însă, de la Praga. „Protecția frontierei externe a spațiului Schengen este o prioritate comună pentru noi. Dacă partea slovacă este interesată, Republica Cehă și poliția cehă sunt cu siguranță pregătite”, a declarat marți ministrul ceh de interne Vít Rakušan. El a susținut o conferință de presă comună cu omologul său slovac Roman Mikulec.

Rakušan a precizat că nu dorește să sperie publicul, dar dacă conflictul va escalada, statele trebuie să „abordeze situația împreună din prima secundă”.


Miercuri, guvernul ceh va aproba cel mai probabil sprijinul material militar pentru Kiev. Săptămâna viitoare, forma specifică de sprijin va fi discutată cu comandantul șef al forțelor armate ucrainene, care urmează să viziteze Praga.

Ministrul ceh de externe Jan Lipavský urmează să facă o vizită pe linia de ”front” din Donbas pe 7 februarie, împreună cu omologii săi slovaci și austrieci. „Vrem să ne exprimăm sprijinul deplin pentru prietenii noștri ucraineni”, a spus Lipavský.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: