marți

24 mai, 2022

Familiile angajaţilor ambasadei SUA la Kiev părăsesc Ucraina – Fox News

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 ianuarie, 2022

Semnal major transmis de Statele Unite în legătură cu rapiditatea cu care ar putea escalada conflictul Rusia – Ucraina: Departamentul de Stat a decis ca familiile angajaţilor ambasadei SUA la Kiev să părăsească Ucraina începând de luni, informează Fox News.

La rândul său, CNN transmite că oficialii ambasadei au cerut Departamentului de Stat să autorizeze și plecarea personalului neesenţial, iar aprobarea cererii este așteptată luni, cel mai probabil.

Departamentul de Stat îi va încuraja pe americani să înceapă să părăsească Ucraina cu zboruri comerciale, atât timp cât “acestea mai sunt disponibile”, a precizat un oficial, citat de Fox News.


Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că nu este nimic de comunicat la acest moment

Surse apropate Guvernului ucrainean au declarat pentru CNN că SUA au informat Ucraina că este posibil să înceapă evacuările cel mai devreme săptămâna viitoare.

Convorbire Zelensky – Blinken

În urma acestei informări, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat cu şeful diplomaţiei americane Antony Blinken. Potrivit unei surse, liderul ucrainean i-a spus oficialului american că evacuările familiilor personalului ambasadei de la Kiev ar fi o reacţie exagerată.

Moscova a trimis zeci de mii de soldaţi la frontiera cu Ucraina, ceea ce creşte temerile unei eventuale invazii.


Vineri seară, ambasada SUA în Ucraina anunţa sosirea primului transport de muniţie, conform instrucţiunilor preşedintelui Joe Biden. Oficialii americani spun că muniţia respectivă reprezintă o parte a cantităţii de “ajutor letal” necesar soldaţilor ucraineni din prima linie.

Săptămâna viitoare sunt aşteptate  în Ucraina transporturi de rachete antitanc din ţările baltice şi din resursele SUA.

Avioane de vânătoare rusești sunt staționate acum în Belarus, la nordul Ucrainei. Pentagonul este îngrijorat de faptul că Kiev, capitala Ucrainei, ”este acum vizat direct”, a afirmat un oficial american.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Occidentul a respins principalele cerinţe ale Moscovei – promisiuni din partea NATO că Ucraina nu va deveni niciodată membru al alianţei, că arme ale alianţei nu vor fi desfăşurate în apropierea graniţelor Rusiei şi că îşi va retrage forţele din Europa Centrală şi de Est.

Discuțiile de la Geneva dintre Anthony Blinken și Serghei Lavrov de vineri nu au dat rezultate, deși ambele părți au convenit să continue negocierile diplomatice. Cei doi diplomați vor vorbi din nou după ce SUA vor prezenta un răspuns oficial la cererile Rusiei, săptămâna viitoare.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: