vineri

19 aprilie, 2024

3 iulie, 2016

slovacia uePreședinția semestrială a UE a fost preluată oficial, vineri, de către Slovacia, o țară hotărâtă să spargă tabuul prin forțarea discuțiilor despre integrarea fiscală.

Slovacia și-a propus să deschidă o dezbatere pe integrarea fiscală în timpul președinției sale, potrivit unui diplomat european de vârf citat de Politico.

În actuala situație, însă, cu un euroscepticism în creștere care i-a forțat pe liderii UE să decidă încetinirea discuțiilor despre “mai multă Europă”, slovacii nu-și fac iluzii că vor putea merge mai departe decât deschiderea dezbaterilor pentru creșterea cooperării statelor din eurozonă.


“Recunoaștem că nu există apetit pentru pași formali” în acest sens, a spus Ivan Korcok, secretar de stat pentru afaceri externe și europene, într-o videoconferință cu jurnaliștii.

“Indiferent de asta, ca țară care crede că avem nevoie de progrese pentru completarea uniunii monetare și economice, nu avem voie să trecem peste discutarea integrării fiscale”, a mai adăugat oficialul.

Obiectivul, a adăugat el, este ca statele din zona euro să aibă instrumentele necesare “șocurilor asimetrice” care apar atunci când o criză sau o schimbare a condițiilor economice lovește unele state mai rău decât pe altele, scrie Politico.

Cele patru priorități ale președinției slovace

O Europă puternică economic – Concentrare pe inițiativele care ajută la crearea unui mediu compatibil investițiilor și dezvoltării. Un mediu de afaceri corepsunzător este condiție esențială pentru dezvoltarea și implementarea proiectelor unificatoare, care sunt elemente fundamentale pentru o piață unică modernă.


O piață unică modernă – Piața unică este considerată cea mai mare realizare a UE. Viziunea președinției slovace este să dezvolte în continuare proiectele unificatoare, precum cel privind uniunea energetică sau piața unică digitală.

Politici pentru migrație și azil sustenabile – Criza refugiaților pune o presiune enormă pe granițele externe ale UE și pe sisteme de azil ale statelor membre. Președinția slovacă va încuraja să creeze politici sustenabile în domeniu.

O Europă angajată global

Principiile

Atingerea țintelor tangibile – Scopul este de a le demonstra cetățenilor europeni că participarea la proiectele europene are impact asupra îmbunătățirii calității vieții lor.

Depășirea fragmentării – Se va încerca obținerea de rezultate care să ajute statele membre să se conecteze și mai mult interiorul pieței unice.

Concentrare pe cetățean – Capacitatea de a furniza rezultate concrete și de a depăși fragmentarea sunt cheia pentru aducerea Uniunii mai aproape de cetățeni. Președinția slovacă dorește să restabilească încrederea cetățenilor în proiectul comun european, se spune în programul adoptat de slovaci.

Politicile privind migrația

Guvernul slovac a fost foarte vocal în ultima vreme și a adresat critici dure Comisiei Europene și unor state membre (Germania și Franța) din cauza mecanismului de relocare a refugiaților.

Premierul Robert Fico a liniștit parțial îngrijorările statelor membre declarând că țara sa se va concentra în acest mandat pe „discuțiile constructive”. Ne vom concentra „pe o agendă pozitivă, nu pe subiectele care divizează”, le-a spus el jurnaliștilor, joi.

Migrația este o temă majoră pe agenda președinției slovace, iar Robert Fico a declarat că UE va trebui să se reorienteze spre redefinirea politicilor care s-au dovedit un insucces.

El a amintit sondajele care arată că „o vastă majoritate a europenilor dezaprobă stadiul actual al politicii de migrație în Europa”.

Rolul Slovaciei, din acest punct de vedere, va fi să creeze un forum de discuție care să permită statelor membre să dezbată cu adevărat propunerile Comisiei.

Reamintim că Slovacia, parte din Grupul Vișegrad (V4 – Polonia, Cehia, Slovacia și Ungaria) a votat împotriva cotelor obligatorii de ref

Summitul informal de la Bratislava

Pe 16 septembrie, Consiliul European se va reuni la Bratislava pentru discuții informale privind viitorul Uniunii. Este pentru prima oară după 2000 când șefii de guverne și state din UE se întrunesc în altă capitală decât Bruxelles, iar Robert Fico a explicat că alegerea a fost făcută pentru că „Bruxellesul are o reputație negativă în Europa”, făcând aluzii la Comisia Europeană.

Este un mesaj, dar și o șansă pentru statele membre mici de la reclama de la instituțiile UE, în special Comisia Europeană, puterea de a avea inițiative inițiative în cadrul Uniunii.

Premierul slovac a precizat, de altfel, că speră ca discuțiile în format integral – 27 – să fie metoda de lucru standard în viitor.

Reuniunea de la Bratislava a fost propusă înainte de referendumul pentru Brexit, dar a fost aprobată abia la summitul Consiliului European, sub presiunea noii situații.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: