joi

2 mai, 2024

18 aprilie, 2024

Comisia Europeană a avertizat guvernul de la Bratislava că ar putea pierde banii pe care îi mai are de primit în cadrul PNRR (aproximativ 3,5 miliarde de euro), din cauza deciziei de a desființa biroul procurorului special care se ocupa de cazurile grave de corupție.

Comisia consideră „că ambele elemente (dizolvarea biroului procurorului special și modificările aduse legislației penale slovace, în special reducerea pedepselor și a termenelor de prescripție) au un impact asupra sistemului de control intern al Slovaciei”, se arată în scrisoarea DG ECFIN, datată 28 martie, trimisă guvernului de la Bratislava și consultată de ziarul slovac Denník N, citat de Politico.

Slovacia are termen până la 19 aprilie pentru a răspunde, după care poate urma suspendarea fondurilor europene.

Roberto Fico, pe urmele lui Viktor Orban


Coaliția de guvernare din Slovacia preia exemplul deciziilor iliberale ale premierului maghiar Viktor Orbán, încercând să controleze mass-media și desființând biroul procurorului special pentru marile cazuri de corupție.

Premierul Roberto Fico „încearcă să creeze un stat mafiot… în care obiectivul principal este menținerea piramidei puterii în funcție”, a declarat Michal Vašečka, analist politic la Bratislava Policy Institute, citat de Politico.

Măsura a provocat indignare la Bruxelles, înalți oficiali UE exprimându-și îngrijorarea cu privire la aceste încălcări ale statului de drept.

Vicepreședintele Parlamentului European Martin Hojsík (PS) este convins că executivul Uniunii va trata cu seriozitate situația din Slovacia. „Comisia este mult mai înclinată să nu repete greșelile care s-au întâmplat în Ungaria, cu privire la o situație care a fost tolerată mult prea mult timp și i-a permis lui Orbán să escaladeze”, a declarat el.


„Avem o discuție pe termen mediu despre buget. Nu putem submina încrederea internă a statelor membre, pentru că nu ne ocupăm bine (de finanțe- n.red.). Și nu suntem gardienii banilor lor. Și este extrem de naiv din partea lui Fico să creadă că poate scăpa”, a declarat vicepreședintele Hojsík.

Hojsík a avertizat, de asemenea, că, dacă executivul lui Fico va continua pe o cale iliberală, Slovacia ar putea risca să piardă accesul la fondurile UE.

Comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, a trimis în decembrie o scrisoare prin care a cerut autorităților slovace să nu desființeze biroul. Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kövesi, a declarat în februarie că este „foarte îngrijorată” și a trimis o scrisoare Comisiei în care își expunea îngrijorările.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a confirmat pentru POLITICO că instituția „a primit scrisoarea” și „va răspunde la ea”.

Purtătorul de cuvânt a spus: „Nu vom ezita să luăm măsuri pentru a asigura respectarea legislației UE, dacă este necesar.”

Guvernul slovac nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Parlamentul European, deja exasperat de cazul Viktor Orban

Executivul UE se află sub o presiune din ce în ce mai mare din partea Parlamentului European pentru a da dovadă de fermitate în ceea ce privește problemele legate de statul de drept, după ce a deblocat miliarde de euro din fondurile UE destinate Ungariei. Alocările de bani europeni au fost înghețate chiar din cauza preocupărilor legate de independența justiției.

Parlamentul a inițiat o acțiune în justiție în legătură cu această decizie, acuzând Comisia că și-a încălcat obligația de a se asigura că banii contribuabililor nu sunt folosiți în mod abuziv.

Prim-ministrul eurosceptic a fost implicat într-o luptă cu Bruxelles-ul în legătură cu o serie de probleme, printre care corupția, încălcarea independenței judiciare, restricțiile privind libertățile academice, o lege privind „protecția copilului”, considerată pe scară largă ca fiind homofobă, tratamentul refugiaților și restricțiile privind libertatea presei.

Aceste probleme au determinat Comisia să înghețe miliarde de dolari din banii UE destinați Budapestei.

Acum, există îngrijorarea că Slovacia ar putea fi următorul caz de indisciplină în UE.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: