12 martie, 2024

Parlamentul European pregătește chemarea în instanță a Comisiei Europene, pentru că a deblocat fonduri de miliarde de euro pentru Ungaria la sfârşitul anului trecut, conform unor surse Politico implicate în această decizie. Conform unui eurodeputat susținător al acțiunii, Comisiei i se transmite astfel că „statul de drept nu poate fi tranzacţionat pentru a face înţelegeri cu Orbán”.

Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European a votat luni aproape în unanimitate – cu 16 membri pentru, unul împotrivă şi nicio abţinere – în favoarea unei acțiuni în instanță împotriva Comisiei, care și-a încălcat astfel obligația de a proteja banii contribuabililor împotriva utilizării abuzive.

„Credem că avem un caz solid, întrucât Comisia s-a contrazis în privinţa respectării statului de drept de către Ungaria”, a declarat luni seară eurodeputatul Verzilor Daniel Freund. „Curtea de Justiţie a UE a apărat întotdeauna independenţa instanţelor”, a adăguat el, citat de News.ro.

(Citește și: Victor Orban – presiune pe UE: Deblocarea tuturor banilor europeni, la schimb cu ridicarea veto-ului pe Ucraina)

Avertisment pentru Comisie că statul de drept nu poate fi tranzacționt


Mişcarea Comisiei juridice a PE – care este susţinută inclusiv de membri ai Partidului Popular European din care face parte Ursula von der Leyen – este menită să fie „un semnal pentru preşedinta Comisiei Europene că statul de drept nu poate fi tranzacţionat pentru a face înţelegeri cu Orbán”, a spus Freund.

Liderii grupurilor politice urmează să se întâlnească joi pentru a da undă verde finală preşedintei PE, Roberta Metsola, pentru a acţiona Comisia Europeană în instanţă înainte de termenul limită de 25 martie. Împreună cu liderii S&D, ai Verzilor, ai Stângii şi ai liberalilor, liderul PPE Manfred Weber va vota în favoarea demersului, au declarat oficiali europeni pentru POLITICO.

Deblocarea, parte a înțelegerii pentru ca Ungaria să nu se opună ajutorului pentru Ucraina

În luna decembrie a anului trecut, Comisia a deblocat 10,2 miliarde de euro din fondurile de coeziune ale UE destinate Budapestei, bani care fuseseră anterior blocaţi pe fondul unor preocupări legate de drepturile omului şi de respectarea statului de drept de către guvernul de la Budapesta.

Decizia deblocării fondurilor a fost luată cu o zi înainte de summitul UE din decembrie în cadrul căruia liderii urmau să discute despre un nou ajutor pentru Ucraina şi despre deschiderea negocierilor de aderare cu Kievul – măsuri pe care premierul ungar Viktor Orbán ameninţa să le blocheze.


Decizia preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a debloca fondurile a fost întâmpinată cu reacţii negative din partea deputaţilor europeni, care au acuzat-o că a cedat şantajului lui Orbán, notează Politico.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: