vineri

3 mai, 2024

14 martie, 2023

În contextul dezbaterii generale de marţi din Parlamentul European privind situaţia din Republica Moldova, europarlamentari români propun acţiuni concrete de sprijin a regimului proeuropean din Republica Moldova.

Dezbaterea de marţi a apărut pe agenda sesiunii plenare de la Starsbourg ca efect al faptului că UE a conştientizat că trebuie să ajute partidul de guvenământ de la Chişinău, PAS, să facă faţă presiunilor de destabilizare venite de la Moscova. După dezbaterea de marţi, o rezoluţie privind situaţia din Republica Moldova ar urma să fie supusă la vot în Parlamentul European, într-o sesiune plenară viitoare.

Victor Negrescu cere fonduri de preaderare pentru Republica Moldova

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu, raportor al grupului S&D pe proiectul de buget UE 2024, urmează să propună un amendament la proiectul de buget pe anul viitor în baza căruia Republicii Moldova şi Ucrainei să li se aloce fonduri de preaderare.


Amendamentul ( forma negociată în acest moment) precizează: „Salută faptul că Ucraina şi Moldova au statut de ţară candidată şi notează că amândouă vor avea nevoie de continuarea asistenţei financiare şi tehnice pentru a pregăti aderarea, inclusiv prin acordarea de suport privind reforme în domeniile drepturile omului, stat de drept, luptă împotriva corupţiei …”

Victor Negrescu este convins că acest amendament va fi aprobat cu largă majoritate, atât în comisie cât şi în plen.

Siegfried Mureşan

Nevoia Republicii Moldova de sprijin financiar este evidentă şi pentru Siegfried Mureşan, europarlamentar PNL, membru în Comisia de buget a PE.

În această comisie, Siegfried Mureşan lucrează acum la definitivarea detaliilor necesare acordării celei de-a doua tranşe (145 milioane euro) a Pachetului de sprijin financiar suplimentar aprobat de Comisia Europeană pentru Republica Moldova.


Siegfried Mureşan spune că această a doua tranşă va fi trimisă Chişinăului luna viitoare.

Europarlamentarul PNL susţine şi alte 3 direcţii de acţiune în favoarea Republicii Moldova:

  • prelungirea cu încă un an a eliminării cotelor la importurile din Republica Moldova (excepţia urmează să expire în luna mai)
  • demararea unui amplu proces de integrare a Republicii Moldova în Piaţa Unică Europeană, care poate începe chiar înaintea comunicării unui calendar de aderare
  • actualizarea criteriilor de sancţiuni ale UE, astfel încât Uniunea să-i poată sancţiona şi pe oligarhii moldoveni care susţin planurile Rusiei de destabiliyare a Republicii Moldova

În legătură cu acest ultim punct, Siegfried Mureşan spune că această actualizare este o chestiune de câteva săptămâni.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: