luni

22 aprilie, 2024

29 aprilie, 2020

Numărul persoanelor aflate în șomaj tehnic a ajuns miercuri la 1.027.117, în timp ce al angajaților concediați a urcat la 270.819. Pentru comparație: pe 21 aprilie existau 1.005.508 Contracte Individuale de Muncă suspendate și 240.151 CIM-uri încheiate.

Cele mai afectate sectoare, în ceea ce privește Contractele Individuale de Muncă suspendate:

  • 327.181 – Industria prelucătoare
  • 185.335 – Comert cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor
  • 114.792 – Hoteluri și restaurante

Sectoarele cu cele mai multe contracte individuale de muncă încheiate:

  •  50.390 – Comerț cu ridicata și amănutul; repararea autovehiculelor și motocicletelor
  • 47.781 – Industria prelucrătoare
  • 37.750 – Construcții

Șomajul tehnic, în valoare de 75% din salariu, este plătit de stat pe durata stării de urgență, conform ordonanței de urgență 32/2020.

Ministrul Muncii: Statul ar putea subvenționa salariile din industriile cele mai afectate de epidemie

Guvernul intenţionează să înlocuiască după 15 mai măsura şomajului tehnic (plătit de stat, ca ajutor acordat companiilor pe perioada epidemiei de Covid-19, dar numai în timpul stării de urgență) cu preluarea unei părți din costul cu salariile, a declarat marți seara ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru:

Intenţia noastră este să înlocuim măsura şomajului tehnic cu o măsură activă, care înseamnă suportarea de către stat a unei părţi din costul cu salariile pentru acei angajatori care au fost afectaţi de pandemie, dacă se va impune, pentru anumite sectoare de activitate.

Provocarea în acest moment este să facem o analiză cu privire la sectoarele care au suferit şi în ce măsură au suferit, unele radical, altele parţial (…)


Dorinţa este să înlocuim măsura şomajului tehnic cu o măsură activă care să sprijine reluarea activităţii în diferitele domenii afectate, aşa cum natural vor evolua lucrurile: cei care vor relua dintr-o dată probabil că vor avea un anumit tip de sprijin, cei care vor relua treptat vor avea un sprijin adaptat acestui ritm puţin mai lent.

Premierul Ludovic Orban a confirmat miercuri că Executivul analizează o astfel de posibilitate:

Pentru companiile care vor ieşi de sub interdicţia de funcţionare, după data de 15 mai vom pune la dispoziţie un instrument de măsuri active, adică persoanele care au fost în şomaj tehnic şi îşi reiau activitatea în cadrul firmei îi vom susţine printr-o măsură activă, adică plata unui cunatum din salariu pentru o perioadă de timp.

Urmează să analizăm situaţiile concrete pentru a putea adopta actul normativ.

De asemenea, prim-ministrul a spus că statul va continua să susțină plata șomajului tehnic pentru companiile ai căror angajați nu pot reveni la muncă, chiar dacă după data de 15 mai ar putea fi ridicată starea de urgență.

„Pentru firmele care vor fi sub măsurile de restricție a activității vom continua plata șomajului tehnic pentru că angajații lor nu pot fi reangajați atâta timp cât firma nu își poate relua activitatea”, a declarat Ludovic Orban.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: