23 martie, 2022

Sistemul pan-european de pensii a intrat în funcțiune. Comisia Europeană a început să aplice Regulamentul privind „produsul pan-european de pensii personale” (PEPP, adoptat în 2019). Cetățenii europeni vor putea economisi voluntar în fonduri de pensii din UE, altele decât cele din sistemele naționale, și vor putea beneficia de pensie din oricare din țările membre.

Persoanele care economisesc pentru pensie vor avea mai multe opţiuni de a economisi pentru pensie şi se vor bucura de garanţii puternice în materie de protecţie a consumatorilor., potrivit unui comunicat al Executivului European.

Produsul pan-european de pensii personale (PEPP) va putea fi oferit de o gamă largă de întreprinderi financiare din întreaga UE. Înregistrându-se o singură dată, furnizorii de pensii personale vor fi în măsură să furnizeze PEPP oriunde în UE.


Viitorii pensionari vor beneficia de avantajele unei concurenţe sporite şi de o transparenţă şi o flexibilitate mai mari în ceea ce priveşte opţiunile de produse.

Sistemul vine în completarea sistemelor de pensii publice şi ocupaţionale, alături de sistemele de pensii private existente la nivel naţional.

Regulamentul PEPP a fost elaborat împreună cu  Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA)

Un produs al pieței unice de capital

Regulamentul PEPP a fost menit să facă disponibile oferte competitive de economisire pentru pensie, sporind posibilităţile furnizorilor de a oferi produse de pensii personale la nivel transfrontalier.


Furnizorii de PEPP vor beneficia de o piaţă unică reală şi de o distribuţie transfrontalieră facilitată, care le va permite să pună în comun active şi să creeze economii de scară.

PEPP urmează să contribuie la canalizarea economiilor către pieţele de capital şi va aduce beneficii în materie de investiţii şi creştere economică în UE.

„Sistemul este o parte esenţială a Planului de acţiune al Comisiei pentru consolidarea uniunii pieţelor de capital”, spune Comisia.

„Venind în completarea pensiilor publice, PEPP răspunde nevoilor generaţiei mai tinere de astăzi şi le permite oamenilor să îşi planifice mai bine viitorul”, , a declarat Mairead McGuinness, comisarul pentru stabilitate financiară, servicii financiare şi uniunea pieţelor de capital.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: