sâmbătă

4 mai, 2024

25 iulie, 2022

Confederaţia Europeană a Sindicatelor (CES) pledează pentru adoptarea unei legi care să stabilească o temperatură maximă la locul de muncă în întreaga Uniune Europa.

„Muncitorii se află în fiecare zi în prima linie a crizei climatice, au nevoie de protecţii adecvate. Condiţiilor meteo nu le pasă de frontierele naţionale. Acesta este motivul pentru care avem nevoie de o legislaţie la nivelul UE privind temperaturile maxime la locul de muncă”, transmite secretarul general adjunct al CES, Claes-Mikael Stahl, într-un comunicat citat de Agerpres.

Pledoarie pentru protecție termică la locul de muncă

În Uniunea Europeană, 23% dintre lucrători sunt expuşi la temperaturi ridicate pentru cel puţin un sfert din timpul lor de muncă, un procent care creşte la 36% în sectoarele agriculturii şi industriei şi la 38% în construcţii, potrivit datelor agenţiei Eurofound.


Cu toate acestea, avertizează CES, „doar câteva ţări europene au o legislaţie destinată protejării lucrătorilor în timpul valurilor de căldură”, cu „variaţii mari” de la stat la stat.

Potrivit sindicatelor afiliate la CES, angajații belgieni ale căror locuri de muncă sunt solicitante din punct de vedere fizic nu pot lucra când temperatura depăşeşte 22 de grade Celsius.

Limita este stabilită cu 5 grade Celsius mai mare în Ungaria pentru acelaşi tip de muncă, în timp ce Slovenia limitează temperatura la 28°C la toate locurile de muncă.

În România există legislație care obligă angajatorul să asigure o serie de ”măsuri minimale obligatorii” care vizează atât locul și condițiile de muncă în perioade cu ”temperaturi extreme” (peste +37°C).


Or, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, temperatura optimă de lucru este între 16 şi 24 de grade Celsius.

Valul de căldură care a lovit Europa de Vest la jumătatea lunii iulie a provocat moartea a peste 1.000 de persoane în Portugalia și Spania şi a doborât numeroase recorduri de temperatură în Franţa, Regatul Unit şi Danemarca.

Înmulţirea valurilor de căldură este o consecinţă directă a crizei climatice, potrivit oamenilor de ştiinţă.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: