joi

28 martie, 2024

1 iulie, 2019

Reprezentanții Solidaritatea Sanitară, una dintre cele mai largi organizații din Sănătate, resping categoric intenția Ministerului Sănătății de a introduce indicatori de performanță pentru plata salariilor, întrucât aceștia vor fi introduși, în realitatea, pentru a diminua veniturile majorate obținute recent.

„La adăpostul creșterii reale a veniturilor prin legea salarizării doar pentru unele categorii de salariați se încearcă anularea unor drepturi fundamentale (drepturi câștigate) pentru toți salariații din sănătate”, susțin cei de la Solidaritatea Sanitară.

Ei au pregătit un program de proteste „surpriză”, ce „pot culmina cu greva generală”:

  • prima faza a acțiunilor de protest „include un set de surprize la adresa guvernanților” și „vor fi accesibile publicului pe măsura declanșării lor”
  • a doua fază a protestelor este „cea tradițională, punctul ei culminant constituindu-l greva generală, ea urmând să fie declanșată în situația în care negocierea contractului colectiv de muncă eșuează”

Plata medicilor în funcție de performanță


Ministerul Sănătății lucrează la elaborarea unui regulament ce va include indicatori în funcție de care se vor stabili salariile.

Legea salarizării conține grile cu sume identice pentru medici cu aceeași specializare și același vechime, din spitale similare, astfel încât un chirurg dintr-un spital clinic de provincie, care efectuează câteva operații ușoare pe săptămâna încasează aceeași sumă ca și unul dintr-un spital dintr-un centru universitar, unde se fac intervenții complexe zilnic și pe care pacienții din zona respectivă îl preferă, în locul unității din județul său, tocmai penrtu că medicii sunt mai buni și au mai multă experiență.

Miniștrii Muncii au explicat mereu că principiul legii unitare a salarizării este la muncă egală, salariu egal, însă niciodată acesta nu s-a referit la contabilizarea exact a muncii prestate de cadrele medicale.

Acum, ministrul Sănătății spune că “nu este normal ca un medic care face 5 operații să primească același salariu ca unul care face 30 de operații”.


Urmează ca echipa numită pentru a reglementa aceste diferențe să aleagă o serie de indicatori, care să nu se reducă la numărul intervențiilor, ci să ia în considerare și dificultatea lor.

Sorina Pintea:

Diferențierea se va face în felul următor: pe aceeași secție ai aceleași condiții pentru toți medicii. Fiecare face cam același tip de operație – unul face 5, unul face 30.

Tot medicii au ridicat problema diferențierii. Și atunci, diferențierea or să o facă spitalele prin regulamentul de organizare și funcționare, dar nu managerul, ci șeful de secție, care este un administrator al secției, are un contract de administrare, are un buget de venituri și cheltuieli, inclusiv cheltuială de personal, în funcție de cazuri, de complexitate și de nivelul de salarizare, conform legii, pentru că e o constantă (…)

Teoretic, el (medicul – n. red.) nu primește același salariu, pentru că medicul care intră în sala de operații beneficiază de un spor de bloc operator de 50% pentru timpul petrecut în sala de operație.

El oricum are ceva în plus, dar va trebui să facem o diferențiere pe indicatori de performanță a secției. Deci fiecare secție se va gospodări – dacă șeful de secție consideră că toți merită același salariu, nu am nicio problemă. Nu sunt eu cea care decide.

Dar prin regulament, șefului de secție i se stabilesc niște indicatori pe care trebuie să îi respecte.

E foarte greu să definești indicatorii, trebuie pe secții medicale, pe secții chirurgicale (…)Spre sfârșitul anului ar putea fi gata (regulamentul – n. red.) , pentru că vreau să o pun în dezbatere, să discutăm. E o chestie delicată și vreau să antrenez pe cât mai mulți în această dezbatere.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: