sâmbătă

29 ianuarie, 2022

Sindicaliștii din administrația publică locală amenință: Grevă generală pe termen nelimitat, începând cu 19 iulie

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 iunie, 2016

greva functionari publiciSindicaliștii din administrația publică locală au declanșat conflictul colectiv de muncă la nivel național – ei anunță, printr-un comunicat, că vor intra în grevă generală pe termen nelimitat, dacă salariile de bază ale funcționarilor publici și ale personalului contractual din primării, consilii județene etc nu vor fi majorate cu 25%.

Ei sunt nemulțumiți că Ordonanța Salarizării aduce creșteri salariale în administrația centrală și corecții (care înseamnă tot majorări), pentru bugetarii din sănătate și educație.

Protestatarii se consideră discriminați, cu atât mai mult cu cât, spre deosebire de cei din învățământ și sistemul medical, ei nu au beneficiat de majorări în anii trecuți.


„Prin adoptarea OUG nr. 20/2016 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare, personalul care își desfășoară activitatea în consiliile județene și primăriile de pe întreg teritoriul țării a fost vădit discriminat în raport cu angajații din administrația centrală (care au beneficiat de creșteri de până la 70% din valoarea salriilor din Secretariatul General al Guvernului). Constatând dezinteresul manifestat de reprezentanții Guvernului României față de problemele majore cu care se confruntă salariații din sectorul nostru de activitate și față de situația disperată în care se afla aceștia ca urmare a faptului că sunt și rămân cea mai slab plătită și discriminată categorie de salariați din sistemul bugetar,” se spune în comunicatul Federației Naționale a Sindicatelor din Administrație (FNSA).

Sindicaliștii au notificat luni Ministerul Muncii în legătură cu declanșarea conflictului de muncă la nivelul sectorului de activitate pe care îl reprezintă, motivul invocat fiind „refuzul Guvernului României de a soluționa revendicările salariaților din primăriile și consiliile județene”.

Calendarul conflictului

  • grevă generală de o oră în data de 5 iulie
  • grevă generală de o zi pe 12 iulie
  • greva generală pe termen nelimitat începând cu 19 iulie.

Revendicări

  • majorarea cu 25% a salariilor de bază ale funcționarilor publici și ale personalului contractual din administrația publică locală
  • acordarea voucherelor de vacanță (unde permit bugetele)
  • acordarea normei de hrană pentru toți salariații din administrația publică locală (unde permit bugetele)

Ordonanța salarizării a fost aprobată de guvern săptămâna trecută – ea vizează 650.000 de persoane din totalul de aproximativ 1,2 milioane bugetari și are un impact de 2,6 miliarde de lei în 2017.

În 2016, cheltuielile suplimentare cu personalul implicate de această OUG sunt estimate la 873 milioane lei.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Prin reglementarea aceasta se fac toate corecțiile privind inechitățile din Sănătate, se reglează parte din grilele din Educație (se face în două etape), și cresc salariile din administrația centrală la nivelul de 70% din remunerațiile de la Secretariatul General al Guvernului.

De asemenea, OUG prevede înființarea registrului general de evidență al persoanelor plătite din fonduri publice, pentru a avea o evidență clară a angajaților din sistemul bugetar.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr