joi

28 martie, 2024

24 noiembrie, 2020

”Taxa pe plastic este în acest moment ”bătură în cuie”- intră în vigoare de la 1 ianuarie 2021, odată cu bugetul multianual. Chiar dacă ar fi întârzieri în adoptarea bugetului multianual, cred că această taxă se va aplica retroactiv”, a anunțat luni europarlamentarul român Siegfried Mureșan.

Siegfried Mureșan a prezentat luni, la conferința organizată de cursdeguvernare.ro pe tema Sistemului de garanție-returnare a ambalajelor în România, contextul legislativ european pentru gestionarea ambalajelor de băuturi și a explicat ce este și cum se va aplica la nivel european taxa pe plastic.


”Taxa pe plastic va genera aproximativ 6,6 mld euro pe an venituri la bugetul UE, din estimările mele România va contribui cu 120-140 milioane euro pe an. Important însă, vom beneficia de o derogare și vom primi și un discount substanțial, astfel încât contribuția anuală va fi 60-70 milioane euro pe an. Sper că efortul pe producători să fie balansat, să nu fie foarte afectați de această taxă”, a afirmat europarlamentarul.

Siegfried Mureșan a mai precizat că UE își propune ca 30 % dintre fondurile europene alocate în următorul exercițiu financiar să meargă către proiecte cu impact benefic pe mediu. ”Asta înseamnă ca 37% banii din Facilitatea de Recuperare și Reziliență să meargă pe acest tip de proiecte. În cazul României, care are alocate 30,4 mld euro, în Planul Național trebuie să existe o componentă verde extrem de puternică, mai ales că fondurile europene pot ajuta la susținerea unor costuri”, a spus Siegfried Mureșan.

”În ciuda actualei crize provocate de pandemia coronavirus, Pactul ecologic rămâne o prioritate a Uniunii Europene și aceasta va contina să acționeze pentru atingerea ambițioaselor ținte fixate. Ținând însă cont de context- știm că agenții economici traversează o perioadă grea – am cerut Comisiei Europene să reevalueze țintele de investiții pentru că este foarte important să înțelegem cât pot face actorii privați în acest nou context economic”, a declarat europarlamentarul PNL.

Cele mai importante declarații făcute de Siegfried Mureșan:

  • Combaterea schimbărilor climatice și reducerea efectelor schimbărilor de climă sunt obiective majore ale Uniunii Europene. La alegerile europarlamentare din 2019, rata de prezență la vot a fost foarte mare, iar între cei prezenți la vot mulți au spus că se așteaptă la o implicare mai mare în ceea ce privește combaterea încălzirii globale, a poluării și combaterii efectelor pe care încălzirea globală le produce. În acest context, am spus că trebuie să fim mult mai ambițioși în toate aceste domenii…
  • venit pandemia, dar în ciuda actualei crize trebuie precizat: Pactul ecologic rămâne o prioritate și vom contina să acționăm. Green Deal nu poate fi un proiect de care să ne ocupăm când trece criza sau când nu avem altceva de făcut.
  • Știm că agenții economici traversează o perioadă grea și am cerut Comisiei Europene să reevalueze țintele de investiții pentru că este foarte important să înțelegem cât pot face actorii privați în noul context economic. Sigur, unii pot ține exterm de rigid la obiectivele fixate înainte de pandemie, dar noi, PPE și PNL, spunem: vrem să facem pași înainte împreună, dar fără să pierdem locuri de muncă.
  • În bugetul UE, ținta este definită: minimum 25% pe 7 ani, la final, în 2027, să ajungem la 30%. Ne propunem: 30 % dintre fondurile europene alocate să meargă către proiecte cu impact benefic pe mediu, asta înseamnă ca 37% banii din Facilitatea de Recuperare și Reziliență să meragă pe acest tip de proiecte. În cazul României, care are alocate 30,4 mld euro, Planul Național trebuie să aibe o componentă verde extrem de puternică, mai ales că fondurile europene pot ajuta la susținerea unor costuri.
  • În ceea ce privește taxa pe plastic. Bugetul UE este constituit în principal din contribuții ale statelor membre și, de fiecare dată sunt probleme, sunt state nemulțumite că au contribuții mari, sau state care consideră că altele contribuie prea puțin.
  • Soluția e ca bugetul UE să aibă mai multe surse proprii de venit. Parlamentul European este de acord cu asta, statele membre nu prea vor, dar există un momentum pentru creșterea acestor resurse proprii pentru că trebuie să să finanțăm banii pe care UE îi va împrumuta în numele statelor membre, pentru a susține eforturile de relansare economică. Trebuie, deci, să generăm surse proprii de venit.
  • Taxa pe plastic este în acest moment ”bătură în cuie” , intră în vigoare de la 1 ianuarie 2021, odată cu bugetul multianual. Chiar dacă ar fi întârzieri în adoptarea bugetului multianual, cred că această taxă se va aplica retroactiv.
  • Taxa pe plastic va genera aproximativ 6,6 mld euro pe an, venituri la bugetul UE. Din estimările mele, România va contribui cu 120-140 milioane euro pe an. Important însă, vom beneficia de o derogare și vom primi și un discount substanțial, astfel încât contribuția anuală va fi de 60-70 milioane euro pe an. Sper că efortul pe producători să fie balansat, să nu fie foarte afectați de această taxă.

(Conferința a fost transmisă live și poate fi urmărită  AICI)


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: