miercuri

24 aprilie, 2024

23 noiembrie, 2022

Europarlamentarul Siegfried Mureșan solicită statelor membre să implementeze rapid acord interinstituțional care vizează mecanismul de rambursare a creditelor pe care Comisia le-a contractat pentru a finanța NextGenerationEU.

Pe baza NextGenerationEU a fost lansat Mecanismul de Redresare și Reziliență, care finanțează planurile naționale de redresare și reziliență.

Parlamentul European a găzduit marți seara o dezbatere pe marginea strategiei de împrumut pentru finanțare a instrumentului NextGenerationEU, dezbatere la care a asistat Comisarul pentru Buget, Johannes Hahn.


Siegfried Mureșan a spus că strategia de finanțare a fost una de succes – dobânzi mici și durate de rambursare mari, dar a avertizat că strategia de rambursare trebuie implementată de statele membre pentru a nu pune în pericol bugetul general UE.

”Ratele dobânzilor acestui instrument sunt incluse în bugetul UE, este un risc”

”Strategia Comisiei Europene de finanțare a Planului European de Redresare a fost un succes dacă o evaluăm din punct de vedere al volumelor strânse, cât și în ceea ce privește costurile asociate – dobânzi mici și durate de rambursare mari.

Planul European de Redresare „NextGenerationEU” este cel mai mare pachet de sprijin economic creat vreodată de Uniunea Europeană, în valoare de peste 806 milioane de euro. Prin intermediul acestui instrument, Comisia a reușit să atragă toate fondurile necesare pentru a sprijini oamenii, întreprinderile, regiunile afectate de virus și de consecințele sale economice și sociale.

Strategia de finanțare a planului continuă să fie importantă și cred că ea trebuie pusă în aplicare în așa fel încât ratele dobânzilor să continue să fie cât mai scăzute posibil în viitorul apropiat.


Dar trebuie, bineînțeles, să ne gândim și la cum rambursăm acești bani. Trebuie să clarificăm cine, când și cum plătește acea datorie. Comisia Europeană a înaintat un prim document privind resursele proprii ale Uniunii Europene ca soluție pentru rambursarea banilor.

Solicităm statelor membre să nu întârzie implementarea a ceea ce este un acord interinstituțional obligatoriu între Parlament, Comisie și Consiliu, cu obiectivul precis de a clarifica rambursarea NextGenerationEU. Până acum, ratele dobânzilor acestui instrument sunt incluse în bugetul UE și reprezintă un risc pentru buget. Nu dorim ca rambursarea acestui instrument să prezinte un risc pentru bugetul în ansamblu”, a declarat Siegfried Mureșan în cadrul dezbaterii.

Noile resurse proprii care ar finanța rambursarea creditelor

În decembrie 2021, Comisia a propus instituirea ”următoarei generații de resurse proprii” pentru bugetul UE și a propus trei noi surse de venituri:

  • venituri provenite din comercializarea certificatelor de emisii (ETS)
  • resursele generate ale mecanismului UE de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon
  • o cotă din profiturile reziduale ale întreprinderilor multinaționale care vor fi realocate statelor membre ale UE în temeiul recentului acord OCDE/G20 privind realocarea drepturilor de impozitare.

La acel moment, Comisia estima că aceste noi resurse vor genera venituri de până la 17 miliarde euro anual, în medie, în perioada 2026-2030.

Impozitul pe multinaționale încă nu este aprobat de Consiliu din cauză că încă nu întrunește unanimitate de vot.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: