joi

28 martie, 2024

5 august, 2021

Un grup de peste 330 de mari companii de investiții, cu active în administrare de peste 39.000 de miliarde de dolari, au cerut companiilor siderurgice să ia măsuri mai concrete de reducere a emisiilor de gaze de seră, pentru a atinge ținta de zero emisii nete până în 2050, conform Acordului climatic de la Paris. Altfel spus, companiile siderurgice poluatoare riscă să piardă încrederea și să rămână fără finanțare de pe piața de capital.

Marii investitorii au început deja să anunțe că-și modifică politicile de plasament, ca să evite companiile poluatoare a căror politică de sustenabilitate climatică nu le mai inspiră încredere.


Industria oţelului este responsabilă pentru 9% din totalul emisiilor globale și ar trebui să-și reducă emisiile cu 29% până în 2030 şi cu 91% până în 2050, spune un comunicat al Grupul Investitorilor Instituţionali pentru Schimbările Climatice (IIGCC), care citează datele unui raport al  Agenției Internaționale a Energiei (IEA).

Împreună cu alte grupuri de mari investitori, IIGCC formează iniţiativa Climate Action 100+. Activele administrate de toți cei 615 membri ai acesteia se ridică la 55.000 de miliarde de dolari.

Marea majoritate a celor mai importante nume din pieța financiare globală fac parte din IIGCC, printre care: Aberdeen Standard Investments, Aegon Asset Management, Allianz Global Investors, Franklin Templeton, HSBC Global Asset Management, JP Morgan Asset Management, Jupiter Asset Management, Pictet Asset Management și multe altele.

România este vizată prin ArcelorMittal

Combinatul siderurgic de la Galați aparține ArcelorMittal, probabil cel mai mare producător de oţel din lume împreună cu GFG Alliance, din care face parte.


ArcelorMittal se numără printre cele 9 companii responsabile de producerea a circa 20% din oţel la nivel global, dar care și au stabilit obiective privind reducerea emisiilor de carbon. Investitorii cer măsuri mai concrete care să facă credibile aceste planuri.

(Citiți și: „GFG Alliance, din care face parte compania care a preluat Sidex, trebuie să plătească în avans oțelul cumpărat de la ArcelorMittal”)

ArcelorMittal şi compania germană Salzgitter au anunţat în acest an proiecte pe bază de hidrogen, pentru reducerea emisiilor lor de carbon, potrivit Reuters.

Kobe Steel, al treilea mare producător de oţel din Japonia, Kobe Steel, a anunţat că intenţionează să îşi reducă emisiile cu 30%-40% până în 2030, de la nivelul din 2013.

Investitorii cer măsuri concrete

Atingerea țintei de zero emisii nete devine posibilă din punct de vedere tehnic, cu o combinație de măsuri și acțiuni simultane și coordonate de-a lungul lanțurilor valorice și a regiunilor

De asemeni, ar trebui extinse tehnologiile noi, cum ar fi cele pe bază de hidrogen în cuptorul cu arc electric (DRI-EAF) sau cele de captare, stocare și utilizare a carbonului (CCS / CCUS), potrivit documentului investitorilor grupați în IIGCC.

În plus, investitorii mai cer companiilor siderurgice în care fac plasamente:

  • ținte mai precise de decarbonare, în linie cu scenariul IEA, în afara căruia nu ar fi posibilă neutralitatea climatică;
  • alinierea cheltuielilor de capital (CAPEX) la strategia net zero, inclusiv prin planuri de investiții în tehnologii de fabricare a oțelului cu emisii reduse de carbon și fără investiții în capacități de producție ale căror emisii nu pot fi reduse.
  • precizarea măsurilor de accelerare a planurilor de tranziție, inclusiv privind mecanismele de stabilire a prețurilor pentru carbon, ajustarea la frontierele carbonului a UE (prin taxe pe importurile de mărfuri produse prin metode poluante, CBAM) și finanțarea cercetării necesară pentru a sprijini tranziția.

Competitorii, forțați să colaboreze

Chiar dacă investitorii provoacă companiile la concurență prin selectarea acestora pentru portofoliile lor, susțin totodată, că este necasar ca actorii industriei siderurgice să colaboreze.

„Colaborarea este esențială pentru succes, pentru că 58% din totalul reducerilor emisiilor viitoare va fi rezultatul unei acțiuni coordonate a părților interesate”, spune IIGCC.

„Industria oțelului mai are de lucru ca să ajungă la o reducere de  29% a emisiilor, conform scenariului IEA,  pentru atingerea țintei de zero emisii nete. Și nu există o soluție de tip „glonțul de argint”, spune Stephanie Pfeifer, director executiv al IIGCC.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: