sâmbătă

27 mai, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 martie, 2021

Grupul siderurgic ArcelorMittal SA a decis să ceară plata în avans pentru oţelul brut pe care îl furnizează către conglomeratul GFG Alliance, pe fondul îngrijorărilor provocate de situaţia financiară a grupului controlat de Sanjeev Gupta, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres.

Din GFG Alliance face parte și Liberty Steel, care a cumpărat combinatul Sidex Galați.

ArcelorMittal îşi va modifica termenii de plată pentru livrările către acele facilităţi de procesare pe care magnatul britanic Sanjeev Gupta le-a cumpărat de la ArcelorMittal în 2019. Măsura va pune noi presiuni asupra fluxului de numerar al GFG Alliance într-un moment în care încearcă să găsească noi soluţii de finanţare după colapsul principalului său creditor, Greensill Capital.


În luna iulie 2019, Liberty Steel, o companie cu sediul în Marea Britanie care este deţinută de GFG Alliance, a plătit 740 de milioane de euro pentru a prelua o serie de oţelării din Cehia, România, Macedonia de Nord, Italia şi Belgia de la grupul ArcelorMittal.

Vânzarea acestor active i-a fost impusă grupului ArcelorMittal pentru a nu încălca regulile europene privind concurența.

Sursa citată de Bloomberg a precizat că decizia de a cere plata în avans vine după suspendarea livrărilor ArcelorMittal către unele din facilităţile GFG Alliance.

Un purtător de cuvânt de la Liberty Steel a recunoscut că a existat o „problemă de moment” cu unul dintre furnizori, dar a adăugat că aceasta a fost „soluţionată cu succes utilizând procedurile normale pentru disputele comerciale”.

Sanjeev Gupta, principalul client al fondului Greensill


La începutul acestei luni, fondul Greensill a fost împins în pragul falimentului după ce banca elveţiană credit Suisse a suspendat o linie de finanţare de 10 miliarde de euro către fondul britanic, iar Autoritatea de supraveghere bancară din Germania a îngheţat conturile unei subsidiare bancare din Bremen a fondului Greensill.

Colapsul Greensill a generat semne de întrebare cu privire la situaţia financiară a afacerilor lui Sanjeev Gupta, care este principalul client al Greensill. În luna februarie, GFG a avertizat Greensill că ar putea intra în insolvenţă fără finanţarea sa.

Între timp sindicatele s-au declarat îngrijorate de viitorul celor 35.000 de locuri de muncă din grupul GFG Alliance, un conglomerat care are operaţiuni în 30 de ţări, printre care şi România.

Anterior, Bloomberg a informat că GFG a angajat firmele PJT Partners Inc. şi Alvarez & Marsal Inc. să îl ajute să găsească noi finanţări. Prima sarcină a celor două firme va fi să asigure o îngheţare a unor datorii în valoare de cinci miliarde de dolari pe care GFG le datorează atât Greensill cât şi altor fonduri care au cumpărat produsele sale financiare.

Chiar dacă şi-a vândut combinatul Sidex Galaţi către Liberty Steel în 2019, ArcelorMittal mai deţine în România unităţi de producţie la Iaşi, Roman şi Hunedoara.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: