joi

25 aprilie, 2024

28 mai, 2011

Slovenia se poate adăuga listei statelor din zona euro aflate în criză bugetară, dacă nu va reuşi să ţină sub control finanţele publice, a atenţionat, vineri, guvernatorul băncii centrale de la Liubliana, Marko Kranjec, relatează AFP.

”Slovenia ar putea urma calea Greciei, Irlandei şi Portugaliei, ţinând cont de deficitul său bugetar şi de majorarea datoriei sale globale. Va realiza că, dacă tendinţa actuală va continua, nu va trece mult timp până când se va găsi într-o situaţie critică”, a spus Kranjec într-o conferinţă de presă.

Guvernul sloven şi-a revizuit recent în creştere puternică previziunea de deficit public pentru acest an, de la 4,8% la 5,5% din produsul intern brut, ca urmare a unui ajutor suplimentar acordat băncii Nova Ljubljanska Banka.


Datoria publică rămâne la un nivel rezonabil comparativ cu cele ale altor state din zona euro – 37,9% din PIB anul trecut, cu mult sub limita de 60% fixată prin Tratatul de la Maastricht-, însă şeful băncii centrale a subliniat că datoria s-a adâncit puternic din 2007, când reprezenta 23,4% din PIB.

Şeful băncii centrale slovene şi-a reiterat apelul către populaţie de a vota în favoarea reformei sistemului de pensii, care va fi supusă unui referendum la 5 iunie.

Proiectul, foarte contestat în Slovenia, prevede, printre altele, majorarea vârstei de pensionare de la 63 la 65 de ani.

Dacă programul va fi respins, s-ar putea declanşa alegeri anticipate, generând instabilitate politică şi financiară în Slovenia.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: