duminică

28 aprilie, 2024

30 noiembrie, 2023

Sistemului Garanţie-Returnare (SGR) a fost lansat joi, urmând ca România să colecteze anual, conform estimărilor, aproximativ șapte miliarde de ambalaje, plasându-se astfel pe locul 2 după Germania la colectarea de ambalaje, conform datelor anunțate de Ministerul Mediului.

România poate obține un avans de reciclare cu până la 80% în următorii ani, prin implementarea și funcționarea corespunzătoare a SGR, atingând astfel țintele impuse de Uniunea Europeană și devenind lider în economia circulară în Europa Centrală și de Est.

„România este încă departe de obiectivele stabilite la nivelul Uniunii Europene și de media europeană și ne lipsesc și statisticile actualizate, nivelul de reciclare fiind de aproximativ 11%-12% din deșeurile municipale, comparativ cu aproape 50% care este media europeană. Însă, prin proiectul SGR, România are capacitatea să recicleze o cantitate mult mai mare de deșeuri în următorii ani și astfel să obțină un avans de reciclare cu până la 80%, devenind un reper al economiei circulare și un model în acest sens în Europa Centrală și de Est”, a declarat Daniela Dobre, CEO Green Environment Support.

Peste 80.000 implicați în sistem


Conform obiectivelor UE, România trebuie să atingă până în 2026 ținta de colectare și returnare a ambalajelor SGR pentru producători de 85% pentru ambalaje de tip sticlă, 90% pentru cele din plastic și 90% pentru metal.

În ceea ce privește economia circulară, România este abia la începutul tranziției de la o economie liniară la una circulară. În prezent, economia românească este circulară în proporție de doar 1,3%, potrivit datelor Băncii Mondiale.

Proiectul SGR vizează 80.000 de comercianți de băuturi, care trebuie să implementeze facilități pentru colectarea celor 7 miliarde de ambalaje. În procesul de implementare a cerințelor SGR, comercianții au avut o serie de nelămuriri privind întreaga procedură, iar comerciații mici se confruntă cu lipsa unui spațiu de colectare.

Hora reciclării – În 2024, rata de recilare a ambalajelor va crește de aproximativ 5 ori

Ministrul Mediului Mircea Fechet a declarat joi, la evenimentul de lansare, că acest sistem ne va uni pe toţi şi că nu întâmplător i s-a spus Hora Reciclării şi că este cu siguranţă binevenit, pentru că pornim de la o rată de 12-13% la colectare separată şi ne propunem pentru 2024 o ţintă de colectare de 65%.


”Pentru 2025 – 80%, iar începând cu 2026, speranţa noastră este că acest sistem va genera o rată de colectare a acestor ambalaje de peste 90%”, a precizat ministrul.

„Sistemul Garanţie-Returnare devine funcţional în România, de astăzi, ocazie cu care ţara noastră va deţine al doilea cel mai mare sistem de acest fel din Europa, după cel al Germaniei. Ne dorim cu toţii ca SGR să transforme ţara noastră din  ţara depozitării în ţara reciclării. Totodată, îmi doresc ca acest proiect să fie  o moştenire pe care o lăsăm copiilor noştri, ca mesaj, ca atitudine, ca punct dincolo de care nu mai există întoarcere faţă de preţuirea faţă  de natură. SGR va primi sprijin din partea tuturor românilor şi putem să spunem că va fi cel mai mare Sistem Garanţie-Returnare din lume. Un proiect mare, în opinia mea,  este acel proiect care pune toată ţara în mişcare, care implică toţi românii şi reuşeşte să schimbe viaţa fiecăruia dintre noi. Acest sistem ne va uni pe toţi şi nu întâmplător i-am spus Hora Reciclării. SGR este cu siguranţă binevenit, pentru că pornim de la o rată de 12-13% la colectare separată şi ne propunem pentru 2024 o ţintă de colectare de  65%, pentru 2025 – 80%, iar începând cu 2026, speranţa noastră este că acest sistem va genera o rată de colectare a acestor ambalaje de peste 90%”,  a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, citat de Agerpres.  

Cum funcționează Sistemul

Produsele care fac parte din SGR vor ajunge treptat pe rafturile magazinelor, într-o perioadă de câteva luni după lansarea Sistemului de pe 30 noiembrie, în funcție de stocurile de produse în ambalaje non-SGR existente în piață. Așadar, RetuRO recomandă tuturor românilor să nu își facă provizii de ambalaje înainte de lansarea SGR. Acestea nu vor fi acceptate în punctele de returnare, nefiind marcare cu logo-ul ce atestă că sunt purtătoare de garanție. Ambalajele non-SGR vor putea fi returnate, în continuare, prin metoda de colectare selectivă clasică, utilizată și până acum pentru recuperarea ambalajelor de toate tipurile, în punctele de colectare tradiționale.

De asemenea, este esențial de menționat că ambalajele non-SGR existente în stocurile producătorilor sau comercianților vor putea fi comercializate până la data de 30 iunie 2024. După această dată, toate produsele eligibile pentru SGR vor trebui să fie marcate corespunzător cu logo-ul și codul de bare specific.

Procesul de returnare a ambalajelor

Pentru a garanta eficiența procesului de returnare, RetuRO recomandă ca ambalajele să fie returnate intacte, nedegradate și nedeformate. Recipientele trebuie să fie golite, iar eticheta vizibilă și intactă, fiind esențială pentru identificare, și având imprimate simbolul SGR și codul de bare specific.

Ambalajele pot fi returnate la orice punct de returnare pus la dispoziție de comercianți, unde clienții vor primi înapoi garanția, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal, chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație.

Există două variante prin care se realizează colectarea ambalajelor SGR:

  • ·Colectare manuală – ambalajele SGR sunt preluate manual, valoarea garanției este returnată consumatorilor sau utilizatorilor finali, în numerar, prin voucher sau prin transfer bancar. Transferul bancar va fi realizat la solicitarea consumatorului numai cu acordul comerciantului și cu suportarea comisioanelor bancare de către solicitant;
  • ·Colectare automată – ambalajele SGR sunt preluate prin echipament automat de preluare, valoarea garanției este returnată consumatorilor sau utilizatorilor finali fie prin voucher pe care aceștia, în cadrul aceluiași comerciant care operează echipamentul automat de preluare, îl pot preschimba în numerar sau îl pot utiliza la efectuarea cumpărăturilor, în termen de maximum 12 luni de la eliberarea voucherului, fie prin transfer bancar. Transferul bancar va fi realizat la solicitarea consumatorului numai cu acordul comerciantului și cu suportarea comisioanelor bancare de către solicitant.

Beneficiile Sistemului Garanție-Returnare

Sistemul Garanție-Returnare este un proiect național având ca scop principal recuperarea a aproximativ 7 miliarde de ambalaje de pe piață în fiecare an, care vor fi refolosite ca materie primă de calitate superioară. Acest lucru are un impact pozitiv asupra mediului înconjurător și contribuie la atingerea obiectivelor ambițioase de reciclare stabilite de Uniunea Europeană pentru statele membre. Implementarea acestui sistem va ajuta România să îndeplinească aceste obiective.

Totodată, implementarea SGR va avea un rol semnificativ asupra comportamentului de reciclare al românilor. Acest sistem nu doar îmbunătățește gestionarea deșeurilor, dar și motivează cetățenii să devină parte activă în protejarea mediului.

Înființarea și operarea SGR implică dezvoltarea unei rețele extinse de puncte de returnare și facilități de numărare și sortare a deșeurilor. Aceste infrastructuri vor crea noi oportunități de muncă în domeniul gestionării deșeurilor de ambalaje de băuturi, stimulând, astfel, creșterea economică la nivel local și național.

Hora Reciclării. Trei pași pentru o țară mai curată

RetuRO a lansat campania “Hora Reciclării”, cu scopul de a încuraja toți românii să învețe trei pași simpli către o Românie mai curată și mai verde:

1. Căutăm în magazine etichete cu simbolul „Ambalaj cu garanție” și plătim garanția de 50 de bani.

2. Returnăm ambalajele în stare intactă la un punct de returnare.

3. Recuperăm garanția de 50 de bani pentru fiecare ambalaj.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: