miercuri

17 iulie, 2024

sfaturi pentru investitori începători

15 septembrie, 2023

Înainte de a începe să investești sume mari de bani la bursă este indicat să te documentezi în detaliu, să te informezi cu privire la ce instrumente financiare există și să consulți o serie de sfaturi pentru investitori începători.

Ghid pentru investitori începători

În ghidul „Concepte de bază pentru investitori. Introducere în piețele de capital”, realizat de Bursa de Valori București în anul 2018, specialiștii BVB oferă 10 recomandări de care un investitor începător ar trebui să țină cont.

1. Înainte de a începe să investești trebuie să-ți pui finanțele în ordine. De asemenea, este bine să-ți stabilești un buget de investitii care, pentru început, poate fi mai mic.


Un aspect important de care să ții seama este să nu investești la bursă banii de care ai nevoie pentru cheltuielile tale curente.

Sfaturi pentru investitori începători de la BVB

2: După ce ți-ai setat un buget, specialiștii BVB te sfătuiesc să înveți fundamentele investiției: „Nu trebuie să fii expert în finanțe pentru a investi, dar ai nevoie să cunoști terminologia de bază pentru a fi mai bine echipat în vederea luării de decizii informate.”

3: Următorul pas este să-ți stabilești obiectivele, luând în calcul siguranța capitalului investit, câștigul de capital și aprecierea capitalului.

Potrivit BVB, ceea ce este bine pentru tine depinde de vârstă, statut și circumstanțe personale și generează necesități diferite.

Ce este toleranța la risc


4. Un alt aspect foarte important este să-ți determini toleranța la risc.

Toleranța la risc reprezintă gradul de risc pe care un investitor este dispus să îl suporte, având în vedere volatilitatea valorii unei investiții, notează publicația investopedia.com. Toleranța la risc este o componentă crucială în investiții, și determină adesea tipul și volumul de investiții pe care le alege o persoană.

De regulă, o toleranță mai mare la risc este asociată cu investițiile în acțiuni, fonduri mutuale ce investesc în principal în acțiuni, ETF-urile (fondurile tranzacționate la bursă), în timp ce toleranța mai mică la risc este asociată cu achiziționarea de obligațiuni și cu fondurile de obligațiuni.

Află ce fel de investitor ești

Revenind la seria de sfaturi pentru investitori începători, experiții BVB spun că trebuie să te întrebi dacă o scădere semnificativă a investiției tale îți va influența modul de acțiune pe termen scurt.

Totodată, e bine să fii conștient de faptul că toleranța la risc va varia în funcție de vârstă, necesități financiare și obiective financiare. Atunci când îți evaluezi toleranța la risc e important să stabilești limite de creștere sau de scădere pentru diversele tipuri de instrumente .

Sfaturi pentru investitori începători – costuri și comisioane

5. Identifică-ți stilul propriu de investiție. Experții BVB spun că, de multe ori, mai ales la început, investitorii vor afla că obiectivele lor nu coincid cu nivelul toleranței la risc.

De exemplu, dacă dorești siguranța capitalului va trebui să adopți o abordare mai conservatoare în procesul de investiție. În schimb, dacă te orientezi spre un câștig mai mare de capital, vei avea o abordare mai agresivă ca investitor.

6. Este important să cunoști care sunt costurile aferente investiției deoarece ele îți pot reduce câștigurile. De exemplu, brokerul pe care îl vei folosi ca intermediar pentru a investi la Bursa de Valori București îți va percepe anumite comisioane pe tranzacții în funcție de suma investită inițial, de rulaj etc. De asemenea, se percep taxe pentru transferul de acțiuni BVB.

sfaturi pentru investitori începători
Foto: geralt / pixabay.com

Ce impozite se aplică

Așadar, este indicat să analizezi piața și să compari comisioanele percepute de diverși brokeri pentru a-l alege pe cel care ți se potrivește cel mai bine.

Totodată, este important să știi ce nivel de impozitare se aplică pentru câștigurile din vânzarea de titluri de capital sau pe dividende. De pildă, impozitul pe dividende este de 8% în acest moment în România.

Sfaturi pentru investitori începători – alegerea unui broker

7. Alege un intermediar. Verifică pe site-ul BVB care sunt intermediarii autorizați să tranzacționeze în cadrul Bursei (aici găsești un articol detaliat despre acest subiect), află ce servicii acordă, ce performanțe au pe piața bursieră, inclusiv în tranzacționarea online, și care sunt costurile aferente tranzacționării.

Specialiștii BVB arată că tipul de cont de investiții pe care îl vei deschide depinde de nivelul de cunoștințe pe care îl posezi, de timpul pe care vrei să îl aloci pentru a investi și de toleranța la
risc.

Sfaturi pentru investitori începători – alcătuirea unui portofoliu

8. După aceea trebuie să alegi investițiile pentru portofoliu.

Dacă ai ajuns la concluzia că ai un stil conservator de investiții, portofoliul tău trebuie să fie structurat în principal pe instrumente financiare de risc redus, care produc venituri fixe, ca de exemplu obligațiunile corporative sau titlurile de stat.

Atunci când îți alcătuiești un portofoliu trebuie să ții cont de două concepte de bază: alocarea activelor și diversificarea lor.

Alocarea activelor are în vedere un echilibru între risc și câștig, prin împărțirea activelor în 3 categorii de clase: acțiuni, instrumente cu venit fix și cash.

Acțiuni ciclice vs acțiuni defensive

Iar diversificarea claselor de active te ajută să îți protejezi investiția. De exemplu, poți să investești atât în acțiuni ciclice, cât și în acțiuni defensive.

Acțiunile defensive sunt valori mobiliare ce oferă dividende consistente și câștiguri stabile, indiferent de starea pieței de capital în ansamblul său, deoarece există o cerere stabilă pentru produsele acestor companii, chiar și în perioadele de recesiune (aici sunt incluse produsele de igienă, băuturile răcoritoare etc).

În schimb, acțiunile ciclice sunt acele titluri emise de companii a căror performanță financiară este strâns legată de evoluția generală a economiei. Prețul acestor acțiuni tinde să aibă o evoluție bună atunci când peisajul economic este unul pozitiv și să scadă în perioadele economice mai slabe. În categoria acțiunilor ciclice intră cele emise de companiile auto, de cele din construcții, călătorii sau de producătorii de bunurilor de lux (parfumuri, ceasuri, genți etc).

Sfaturi pentru investitori începători – controlarea emoțiilor

9. Un alt sfat relevant pentru un investitor începător este să-și controleze emoțiile. Experții BVB îți recomandă să:

  • Nu lași teama și lăcomia să îți limiteze câștigurile sau să ducă la creșterea pierderilor (lăcomia poate determina un investitor să mențină o poziție prea mult timp în speranța obținerii unui preț mai mare, chiar dacă prețul scade; în schimb, teama poate determina un investitor să vândă prea
    devreme);
  • Să te aștepți la fluctuații pe termen scurt care pot influența valoarea generală a portofoliului (ca investitor pe termen lung aceste mișcări pe termen scurt nu ar trebui să cauzeze panică);
  • Să-ți reevaluezi toleranța la risc și să iei în calcul adoptarea unei strategii mai conservatoare dacă portofoliul tău te ține treaz noaptea.

10. Ultima recomandare din această serie de sfaturi pentru investitori începători este să revezi și să îți ajustezi portofoliul, în funcție de evoluția valorii de piață a diferitelor instrumente financiare.

Foto: Tumisu / geralt / pixabay.com

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: