Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a revenit joi cu precizări la declarația sa făcută cu numai o zi înainte – sesizarea Comisiei de la Veneția în legătură cu procedura de numire a șefilor de parchete.
El a spus că sesizarea Comisiei a fost redactată, dar nu și trimisă.
Parlamentul va fi cel care va decide dacă va fi solicitat un aviz din partea acesti for internațional, pentru că legislativul va definitiva reforma sistemului judiciar.
Coaliția a decis ca proiectul să fie adoptat prin inițiativă parlamentară a parlamentarilor PSD – ALDE, și nu prin proiect d elege trimis legislativului de către Guvern.
„Nu te duci la Comisia de la Veneția cu forme intermediare ale proiectului de lege. Eu am proiectul de lege finalizat și așteptam decizia să văd unde trebuie să îl prezint: la guvern sau la Parlament. Ieri am aflat. Îl prezint la Parlament. (…)
Avem forma finală a proiectului în care am solicitarea de aviz de la Comisie, expunerea de motive a proiectului de lege, proiectul de lege, cele trei legi ce urmează a fi modificate (…) În momentul în care comisia din Parlament își însușește, preia proiectul de lege, preia și solicitarea de aviz de la Comisie (de la Veneția – n. red.) și o trimite„, a explicat Tudorel Toader, joi, la Palatul Parlamentului.
Cu toate că soarta modificărilor celor trei legi vizate se va stabili la Parlament, ministrul Tudorel Toader se va întâlni pe data de 26 octombrie cu prim-vicepreședintele Comisie Europene, Frans Timmermans, pentru a discuta “pe îndelete” proiectul. Proiectul elaborat de Ministerul Justiției, care va suferi intervenții în legislative și nu este cel final, după cum spune chiar Toader.
Reamintim că aproximativ 4.000 de magistrați au semnat au semnat apelul Forumului Judecătorilor din România prin care i se cere ministrului Tudorel Toader să retragă proiectul de reformare a sistemului judiciar.
Numărul semnatarilor reprezintă mai mult de jumătate din totalul magistraților, în condițiile în care există aproximativ 2.600 de procurori și circa 4.500 de judecători în funcție.