vineri

19 aprilie, 2024

16 noiembrie, 2017

Comisarul european pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, Vera Jourova, a fost sesizată joi, de către europarlamentarii Ana Gomes (Portugalia) şi Cătălin Ivan (România), că România nu a implementat Directiva a patra privind combaterea spălării banilor.

Ce prevede a patra Directivă europeană privind combaterea spălării banilor:

  • înăsprește normele existente prin introducerea următoarelor modificări
  • întărirea obligației de evaluare a riscurilor pentru bănci, juriști și contabili
  • stabilirea unor cerințe de transparență bine definite cu privire la proprietarii reali ai societăților comerciale
  • facilitarea cooperării și a schimbului de informații între unitățile de informații financiare din diferite state membre pentru a identifica și monitoriza transferurile de bani suspecte, astfel încât să se prevină și să se depisteze infracțiunile sau activitățile teroriste
  • instituirea unei politici coerente față de țările din afara UE care au norme deficitare în materie de combatere a spălării banilor și de finanțare a terorismului
  • extinderea competențelor de sancționare ale autorităților competente.

Până acum, 18 state membre din 28 au implementat directiva.


Directiva din mai 2015 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului avea ca termen de implementare limită data de 26 iunie 2017, iar dacă ea s-ar fi aplicat deja, în momentul de față am fi știut cine este deținătorul acțiunilor firmei Tel Drum, conform cerințelor de transparență cu privire la proprietarii reali ai societăților comerciale.

Într-o primă formulare a Directivei era interzisă existența companiilor cu acțiuni la purtător.

În varianta finală, statele membre iau măsuri de prevenire a utilizării abuzive a acțiunilor la purtător și a warantelor pe acțiuni la purtător.

România a elaborat un proiect de transpunere a Directivei prin care impune declararea, la Oficiul Național al Registrului Comerțului, a proprietarului real al acțiunilor la purtător.


În România există 384 de societăţi comerciale cu acţiuni la purtător, printre acestea numărându-se și Tel Drum, companie care a beneficiat de numeroase contracte pe bani publici și care, conform unui document publicat de Rise Project, ar fi deținută în realitate de Liviu Dragnea.

Două dintre contracte – pentru DJ 701 și DJ 506, proiecte pe bani europeni și cofinanțate de statul român – au dus la deschiderea unui dosar penal, la recomandarea Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF).

Fondurile fraudate în cele două proiecte ser idică la aproape 21 de milioane de euro.

Sesizarea comisarului Vera Jourova

Ana Gomes, vicepreşedinte al Comisiei speciale Panama Papers din Parlamentul European, este eurodeputat portughez, țară care a interzis firmele cu acțiuni la purtător.

Celălalt semnatar al sesizării este Cătălin Ivan, europarlamentar PSD care a cerut acum câteva zile demisia lui Liviu Dragnea de la conducerea social – democraților și a Camerei Deputaților.

„Neimplementarea prevederilor celei de-a patra directive nu este în interesul României. Nu mă refer aici la posibilele sancţiuni din partea UE, ci mai ales la felul responsabil în care clasa politică este obligată să reglementeze gestionarea banilor publici, într-o ţară în care sărăcia este întreţinută prin tot felul de mecanisme lipsite de transparenţă.

Statul nu poate să închidă ochii la nesfârşit şi mai ales nu poate să nu se alinieze unei directive europene, făcând pierdută o solicitare atât de importantă. Noi înţelegem cu toţii că nu este în interesul unor companii, dar nu putem să înţelegem şi să închidem ochii la infinit în faţa unor evidenţe.

Companiile ca Tel Drum, care fac şi subiectul unor dosare penale naţionale şi a unor verificări internaţionale, sunt campioanele absolute ale finanţărilor de la bugetul de stat„, a declarat Cătălin Ivan, citat în comunicatul care anunță sesizarea comisarului european pentru Justiție.

Ivan este și președinte al organizației RoAction, care, împreună cu alte asociații, au lansat campania de strângere de semnături pentru interzicerea totală pe teritoriul României a folosirii acțiunilor la purtător prin modificarea a legii societăților comerciale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: