Biroul permanent al Senatului va avea şedinţă miercuri pentru a convoca această cameră în sesiune extraordinară în vederea introducerii în procedură parlamentară a ordonanţei de urgenţă prin care unităţile administrativ-teritoriale se pot împrumuta de la Trezoreria statului.
Guvernul a aprobat această ordonanță în ședința din 27 iulie. Suma pusă la dispoziție este de 630 milioane lei, iar actul normativ oferă posibilitatea accesării de împrumuturi la dobânzi de 1% până la 1,5%, în funcţie de perioada de rambursare contractată de până la 3 ani şi respectiv de până la 5 ani.
Conform prevederilor constituționale, ordonanţa de urgenţă intră în vigoare doar după depunea ei pentru dezbatere, în procedură de urgenţă la forul legislativ sesizat, în acest caz Senatul, şi după ce este publicată în Monitorul Oficial.
Dacă nu se află în sesiune Parlamentul, atunci oricare dintre Camere este convocată obligatoriu în 5 zile de la depunerea sau trimiterea actului normativ.
Practica guvernamentală de a permite primăriilor să apeleze la credite de Trezorerie este destul de des utilizată: în ultimii ani, primăriile au beneficiat de OUG-uri care le-au permist să împrumute bani de la Trezorerie pentru plata facturilor de încălzire pe timp de iarnă sau pentru asigurarea bugetelor de cofinanțare a proiectelor europene.
Tot în această sesiune extraordinară, Senatul va discuta și proiectul de lege pentru modificarea şi completarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 123/2007 privind unele măsuri pentru consolidarea cooperării judiciare cu statele membre ale Uniunii Europene în vederea facilitării aplicării de către România a Regulamentului (UE) 2018/1727 al Parlamentului European şi al Consiliului din 14 noiembrie 2018 privind Agenţia Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Justiţie Penală (Eurojust).