joi

25 aprilie, 2024

16 august, 2021

Cursă contra-cronometru pentru evacuarea din Kabul

Președintele Joe Biden și administrația sa s-au luptat duminică, transmite CNN, să păstreze o minimă aparență de ordine a misiunii de evacuare a personalului american și a altor străini din Afganistan în timp ce luptătorii talibani puneau stăpânire pe Kabul.

Căderea fulgerătoare a forțelor armate și a guvernului național ale Afganistanului a venit ca un șoc pentru Joe Biden și pentru membrii înalți ai administrației sale, care în iulie erau încrezători că ar putea dura luni înainte ca guvernul civil din Kabul să cadă, având deci la dispoziție o bună perioadă de timp după plecarea trupelor americane înainte ca efectele depline ale retragerii să fie dezvăluite.

Prăbușirea Afganistanul într-un ritm atât de rapid reprezintă inclusiv un eșec major al serviciilor secrete americane, arată ABC News și Wall Street Journal.

Estimările total greșite ale realității din teren


Oficialii americani admit că „au calculat greșit situația”. Secretarul american de stat Antony Blinken a recunoscut că talibanii au avansat „mai repede decât am anticipat”.

În luna iunie 2021, când talibanii controlau 50 din cele circa 400 de districte din Afganistan, serviciile secrete americane estimau că guvernul afgan s-ar putea prăbuși în 6 luni după retragerea completă a trupelor SUA.

Zilele trecute, talibanii controlau deja 9 capitale de provincie. Serviciile secrete și-au revizuit prognozele și au estimat, pe 11 august, că orașul Kabul ar putea fi izolat în 30 de zile și cucerit în 90.

În realitate, talibanii au ajuns în Kabul după 4 (patru) zile iar capitala Afganistanului a căzut într-o singură zi.


Teoretic, guvernul afgan ar fi trebuit să fie avantajat în conflictul cu talibanii, având la dispoziție mai mulți oameni și echipamente. Pe hârtie, forțele de securitate afgane numărau peste 300.000 de oameni.

(Citiți și: ”Talibanii în Kabul: SUA pierd un pariu de 88 miliarde dolari pus pe armata afgană”)

În realitate, Afganistanul s-a chinuit să-și atingă țintele de recrutare. Armata și poliția afgană au un istoric tulbure, presărat cu victime, dezertări și acuzații de corupție. Au fost raportate chiar și cazuri de comandanți care încasau salariile unor militari care nu existau – așa numiții „soldați-fantomă”.

Administrația Biden este acum pusă sub presiune, după ce membri ai Congresului SUA cer explicații referitoare la estimările atât de eronate făcute de serviciile de informații despre deterioarea situației din Afganistan.

Motivele dezintegrării armatei guvernamentale

În același timp, guvernul afgan nu a mai oferit niciun fel de sprijin logistic trupelor guvernamentale aflate în conflict cu talibanii. În timpul luptelor din zona Kunduz, militarii afgani au ținut piept ofensivei talibanilor timp de două luni. După ce au fost încojurați, militarii au continuat să primească provizii și muniție aduse de unități de comando.

„În ultimele zile, nu mai aveam nici mâncare, nici apă și nici muniție”, a declarat un soldat afgan în vârstă de 38 de ani. Acesta a reușit să fugă cu alți supraviețuitori în diverse mașini, după ce au abandonat 11 vehicule blindate.

Soldații afgani au decis că, pur și simplu, nu mai au de ce să lupte – mai ales dacă talibanii le-au asigurat liberă trecere pentru a se putea întoarce la familiile lor, dacă își abandonează armele și pozițiile – și și-au respectat promisiunile.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: