30 ianuarie, 2022

Deși avea planuri de pensie în desfășurare la cei 80 de ani ai săi, președintele Italiei, Sergio Mattarella, a decis pe neașteptate să accepte încă un mandat de 7 ani în fruntea Republicii Italiene și a fost reales de Parlament, pentru a pune capăt unui blocaj politic cu puține șanse de a fi rezolvat.

Una dintre soluții ar fi însemna să fie ales premierul Mario Draghi, dar fostul președinte al Băncii Centrale Europene este mai necesar în funcția actuală în contextul complicațiilor economice ale pandemiei.

Preşedintele Republicii Italiene, are un rol mai mult onorific, dar poate avea o influenţă decisivă asupra desemnării premierului şi poate dizolva parlamentul. De asemenea, el prezidează Consiliul Superior al Magistraturii, numeşte o treime dintre membrii Curţii Constituţionale şi dispune de dreptul de graţiere.


Sergio Matarella este al doilea președinte din istoria Italiei care este ales pentru al doilea mandat. Deși Constituția nu limitează numărul de mandate prezidențiale, tradiția politică italiană s-a impus cutuma ca președinții să rămână în funcție doar un mandat.

În anul 2013, Giorgio Napolitano a acceptat să rămână în funcție încă o perioadă de timp tot în situația unui blocaj politic în Parlament. A promis că nu va rămâne în funcție pe durata întregului mandat și a  demisionat în anul 2015.

Politica i-a stricat planurile de pensie

Sergio Matarella avea deja în desfășurare planuri de pensie care ar fi urmat după încheierea mandatului în 3 februarie.

Semnase un contract de închiriere a unui apartament și angajase o firmă pentru a-i muta lucrurile, inclusiv pentru a arăta clar că vrea să părăsească Palatul Quirinale, reședința prezidențială, potrivit Reuters.


„Aveam alte planuri, dar dacă este nevoie, sunt la dispoziția dumneavoastră”, le-a spus parlamentarilor care veniseră la Quirinale să-l roage să rămână în funcție.

Sâmbătă, Sergio Mattarella a fost reales după un maraton parlamentar de 8 runde de vot, la capătul căruia s-a obţinut majoritatea absolută de 505 de voturi din partea celor 1.009 senatori, deputaţi şi responsabili regionali chemaţi să voteze.

Deși favorit, premierul în exercițiu Mario Draghi, nu a fost ales pentru că numeroşi parlamentari s-au temut că se va sparge coaliţia guvernamentală, amestecând dreapta şi stânga, ceea ce ar duce la declanşarea alegerilor legislative anticipate.

Sergio Mattarela, pro-european, în politică după ce mafia i-a ucis fratele

Fostul judecător constituțional, un „sicilian cu maniere blânde și reputație de introvertit” și-a susținut mereu  idealurile sale pro-europene, amenințând în 2018 că nu va accepta un guvern în care un eurosceptic pentru postul de ministru al economiei.

Atunci Mișcarea 5 Stele (anti-sistem) a amenințat cu demiterea lui Mattarella, dar președintele a rămas ferm și părțile implicate au dat înapoi în cele din urmă.

Cu o carieră de peste patru decenii, Sergio Mattarella a intrat în politică după uciderea fratelui său de către mafia siciliană. A ocupat patru posturi de ministru și a fost judecător la Curtea Supremă, înainte de a fi ales președintele țării în 2015.

Când Italia era devastată de COVID – 19, a refuzat să fie vaccinat și a fost fotografiat la o clinică de vaccinare, așteptând la coadă cu toți ceilalți.

Republica Italiană a avut până acum 12 preşedinţi.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: