Senatorii şi-au aprobat bugetul pentru anul viitor. Acesta va fi de 129,4 milioane de lei, cu 23,5% mai mult decât în 2015, reiese dintr-o hotătâre publicată miercuri în Monitorul Oficial.
În acest an, Senatul a avut la dispoziţie un buget de 104,7 milioane de lei şi din estimările aferente acestui buget, instituţia anticipa că în 2016 va avea nevoie de 109,2 milioane de lei.
La prima rectificare bugeară din acest an senatorii au mai primit 2,7 milioane de lei de la bugetul de stat, iar la a doua, alte 3 milioane de lei, în principal pentru cheltuieli de personal.
Hotărârea privind adoptarea bugetului pe 2016 a fost aprobată cu 97 voturi „pentru” şi o abţinere. Aceasta prevede:
- cheltuieli de personal în valoare de 93,5 milioane de lei
- cheltuieli cu bunuri şi servicii în valoare de 26,5 milioane de lei
- cheltuieli de capital de 1,5 milioane de lei.
Numărul total de posturi ce ar urma să se finanţeze în 2016 este de 920.
Cele două camere din Parlament îşi pot aproba singure bugetul
Potrivit legii, Camera Deputaţilor şi Senatul îşi aprobă bugetele proprii, cu consultarea Guvernului. Acestea sunt înaintate apoi executivului pentru a fi incluse în proiectul bugetului de stat.
Ordonatorii principali de credite transmit Ministerul Finanţelor Publice propunerile pentru proiectul de buget, iar autorităţile administraţiei publice locale transmit propuneri de transferuri consolidate şi de sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat.
„Ministerul Finanţelor Publice examinează proiectele de buget şi poartă discuţii cu ordonatorii principali de credite asupra acestora. În caz de divergenţă hotărăşte Guvernul”, se arată în legea finanţelor publice.