luni

8 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 septembrie, 2013

Comisia de administrație a Senatului a adoptat, marți, în unanimitate, raport de respingere pentru proiectul de lege al Guvernului privind demararea exploatării aurifere cu cianură de la Roșia Montană începând cu anul 2016.

La dezbaterile din comisii, proiectul a fost susţinut de miniştrii Mediului, Rovana Plumb (foto), și Culturii, Daniel Barbu.

Rovana Plumb a susținut că exploatarea nu ar ridica pericolul infiltrării cianurii în pânza freatică.


”Nu există o altă tehnologie în lume în afară de cea pe bază de cianuri, dar există codul internaţional de cianuri care presupune folosirea unor standarde internaţionale”, a a susținut ministrul proiectul Guvernului.

”Din documentele existente la ora actuală în Ministerul Mediului, plus studiile geologice, există 47 de elemente chimice (în perimetrul exploatării – n.r.) Dacă se vor identifica alte elemente, prin tehnologie aplicată, înseamnă că este nevoie de o altă licenţă, de un alt proiect, cu o altă tehnologie, care să respecte standardele internaţionale”, a completat ministrul social-democrat.

În context, Rovana Plumb a precizat că Ministerul Mediului va emite avizul de mediu pentru exploatare numai după aprobarea proiectului de lege de către cele două camere ale Parlamentului.

Ea s-a lovit chiar de opoziția senatorilor PSD. ”Sunt un politician care vrea să voteze în cunoştinţă de cauză, deci vrem mai multe lămuriri”, a declarat senatorul social-democrat Nicolae Moga.


Directorul general al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), Ştefan Hârşu, prezent la dezbatere, a recunoscut că nu a venit pregătit pentru a oferi mai multe informații senatorilor privind tehnologia de exploatare a aurului cu cianură.

”N-am venit pregătit. Dar un astfel de zăcământ nu poate fi exploatat decât prin cianurare”, a afirmat oficialul ANRM.

Proiectul de lege și raportul de respingere vor merge la plenul Senatului, care va decide în calitate de prim for sesizat. Atât avizele cât și raportul comisiilor sunt consultative.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: