cursdeguvernare

joi

26 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Semnificația noii structuri a Comisiei Europene: o suprapunere de competențe care face imposibilă apariția unor comisari cu influență majoră

18 septembrie, 2024

Inițial, părea că Ursula von der Leyen a găsit o soluție magică pentru puzzle-ul ei- o Comisie relativ echilibrată, dedicată atât climei, cât și industriei; cu suficiente locuri de vice-vicepreședinte executiv pentru a-i satisface pe socialiști; cu răsplată pentru capitalele care și-au schimbat nominalizații la solicitarea ei.

După ce Comisia a publicat așa-numitele scrisori de misiune (care prezintă joburile reale atașate fiecărui titlu) – apare însă, scrie Politico, o imagine a unei liste relativ slabe de comisari, cu portofolii suprapuse, care îngreunează exercitarea de influențe majore.

Această suprapunere de competențe este o caracteristică, nu o eroare. Fiecare comisar, a spus Ursula von der Leyen la prezentarea făcută la Strasbourg, „are responsabilitatea egală” de a îndeplini prioritățile Comisiei- tranziția dublă către economie digitală și verde. În realitate, Ursula von der Leyen doar s-a asigurat că dispar din Comisie centrele de putere de tip Timmermans/Vestager/Breton.

Franța și România nu au câștigat nimic că au ascultat-o pe Ursula von der Leyen


Președintele francez Emmanuel Macron a acceptat să-l retragă pe carismaticul Thierry Breton, cu care von der Leyen a avut o relație tulbure, și să-l înlocuiască cu un protejat de-al său, ministrul de externe Stéphane Séjourné. Părea că acest gest va aduce Franșei la o poziție mai puternică în Comisie, legată de concurență, mai ales că titulatura părea promițătoare „vicepreședinte executiv pentru prosperitate și strategie industrială”

Din scrisoarea de misiune a lui Séjourné rezultă însă că noul vicepreședinte executiv al Franței va avea mai puțină autoritate decât Breton – și ar avea nevoie de aprobarea unui alt vicepreședinte, Teresa Ribera, din Spania, pentru a-și exercita atribuții cheie în domeniul subvențiilor.

Ursula von der Leyen a părut să răsplătească și România pentru că și-a schimbat candidatul, trimițând-o în echipă pe Roxana Mînzatu. Ea a primit titlul de vicepreședinte executiv pentru oameni, competențe și pregătire- o mulțime de cuvinte dragi socialiștilor.

În realitate, portofoliul lui Mînzatu este unul slab și singurul ei“ raport exclusiv”subordonat” este Glenn Micallef din Malta. Portofoliul acestuia, de „echitate intergenerațională, tineret, cultură și sport, este în esență o pedeapsă pentru Malta pentru că a refuzat să nominalizeze un candidat cu mai multă experiență.


Și Belgia se aștepta ca ministrul de externe Hadja Lahbib să obțină un portofoliu legat de migrație. Lahbib a obținut însă un nou portofoliu care combină managementul crizelor și egalitatea. Opinia generală este că Ursula von der Leyen va prelua frâiele în caz de criză reală a UE.

(Citiți și: ”Structura noii Comisii Europene – comisarii și portofoliile”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: