marți

16 aprilie, 2024

14 martie, 2023

Generalul Eberhard Zorn (foto) a fost demis din funcția de șef al statului major al Bundeswehr, de către noul ministru german al apărării, Boris Pistorius. Motivul l-ar constitui, potrivit presei germane, declarațiile acestuia referitoare la capacitatea de luptă a Rusiei și la intenția Moscovei de a deschide un al doilea front de luptă. Generalul Ben Hodges califica declarațiile oficialul german drept o „analiză uimitor de slabă a capacităților ruse” și atrăgea atenția că această analiză reflectă gândirea „elitei germane”.

Anul trecut, Eberhard Zorn, aflat în funcţie din 2018, şi-a exprimat de mai multe ori îngrijorarea cu privire la capacitatea ucrainenilor de a învinge armata rusă, temându-se totodată de deschiderea unui nou front de către Moscova pe lângă Ucraina.

„Kaliningrad, Marea Baltică, graniţa cu Finlanda, Georgia, (Republica) Moldova (…) sunt multe posibilităţi. (Preşedintele rus Vladimir) Putin ar avea capacitatea”, a declarat el într-un interviu acordat săptămânalului german Focus.


Aceste remarci i-au adus multe critici, în special din partea generalului american în retragere Ben Hodges, care a comandat armata americană în Europa. Acesta a calificat comentariile generalului german drept „o analiză uimitor de slabă a capacităţilor ruse care, din păcate, reflectă o mare parte din gândirea „elitei” germane”.

Zorn a fost numit în această funcţie în 2018 de conservatoarea Ursula von der Leyen, ministrul german al apărării la acea vreme, înainte de a deveni preşedintă a Comisiei Europene.

Succesorul său aşteptat, Carsten Breuer, s-a făcut cunoscut mai ales în timpul pandemiei ca şef al celulei de criză a cancelariei pentru a lupta împotriva coronavirusului.

***


Articole recomandate:

Etichete: , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: