vineri

9 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 septembrie, 2022

Cel mai înalt oficial al serviciilor de informații ale Uniunii Europene și-a anulat o călătorie în Taiwan după ce detaliile secrete ale vizitei au fost aflate de Beijing, transmite Politico.

Potrivit unor diplomați cunoscători ai situației, José Casimiro Morgado (foto), directorul Centrului de Informații al Uniunii Europene, ar fi trebuit să se întâlnească în secret cu oficialii taiwanezi în octombrie.

Călătoria a fost anulată după ce Beijing a aflat detalii și a început să facă presiuni asupra UE să renunțe la acest plan. Vizita lui José Casimiro Morgado în Taiwan ar fi fost una foarte de sensibilă în condițiile escaladării amenințărilor militare ale Chinei asupra insulei pe care o consideră parte a propriului teritoriu.


Nu este clar dacă scurgerea de informații vine din UE, dar sursele Politico au exprimat profundă îngrijorare legată de faptul că UE a cedat presiunilor Beijing și a decis anularea vizitei.

Reacții oficiale

Un purtător de cuvânt al UE a declarat: „De regulă, nu comentăm niciodată public activitățile curente ale personalului Serviciului European de Acțiune Externă”. El nu a spus dacă există o investigație cu privire la posibile scurgeri de informații legate de planurile de călătorie ale lui José Casimiro Morgado.

Misiunea chineză în UE, întrebată despre planul inițial al directorul Centrului de Informații UE, a spus: ”China s-a opus în mod constant și ferm oricărei forme de schimburi oficiale între regiunea Taiwan și țările sau organizațiile care au legături diplomatice cu China”.

O purtătoare de cuvânt a Reprezentanței Taipei în UE și Belgia, ambasada de facto a Taiwan, a spus: „Nu avem alte informații”.


José Casimiro Morgado a fost numit șef al Centrului de Informații UE în 2019, după mai bine de 20 de ani petrecuți în cadrul serviciului de informații portughez, SIED. El răspunde direct în fața lui Josep Borrell, șeful Serviciului European de Acțiune Externă, componenta de politică externă a UE.

José Casimiro Morgado nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Parlamentul European urmează să adopte joi o moțiune prin care va cere UE să schimbe numele biroului său comercial din Taipei pentru a „reflecta sfera largă a legăturilor noastre”.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

În timp ce România negociază cu Austria  – prin vizita ministrului Bode la Viena  –  un vot favorabil pe 8 decembrie pentru primirea în spațiul Schengen, nici compania

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: