UE plănuieşte să construiască un buncăr securizat antispionaj în valoare de 8 milioane de euro la Bruxelles, astfel încât liderii europeni să poată avea discuţii secrete fără a se teme că sunt ascultaţi, potrivit unui document european care descrie proiectul, consultat de EUobserver.
Camera ar putea găzdui aproximativ 100 de persoane – până la 34 de lideri și cei 34 de asistenţi ai acestora, precum și personal de protocol, tehnic și de catering. UE are în prezent 27 de state membre, dar s-ar putea extinde în viitor.
Buncărul securizat antispionaj va fi folosit și pentru întâlniri ale unor oficiali de rang mai mic, spre exemplu de către ambasadori.
Sala va fi „offline”, în sensul că nu va fi conetată la internet, dar va fi totuşi echipată cu tehnologie internă de conferințe şi microfoane conectate la cabine la fel de securizate pentru a acomoda 30 de interpreți.
Atât sala de conferinţe cât şi cabinele interpreţilor vor fi securizate cu o tehnologie NATO pentru a „atenua riscul de exploatare a emanațiilor compromițătoare” – unde electromagnetice și radio generate de ecranele și firele IT, care pot fi interceptate de la distanță.
Orice va intra în acest buncăr securizat antispionaj, inclusiv personalul care face curăţenie, va avea nevoie de autorizaţie de securitate „SECRET-UE”, al doilea cel mai înalt nivel de clasificare al blocului.
De asemenea, liderii și personalul UE vor trebui să-și lase telefoanele, laptopurile, ceasurile inteligente, cheile electronice și chiar aparatele auditive în dulapuri izolate fonic în afara camerei.
Sala urmează să fie construită până în 2024 în complexul Consiliului UE de la Bruxelles, care găzduiește deja summituri. Locația exactă nu a fost încă decisă, dar oficialii caută un loc în apropierea sălii în care au loc summiturile UE în mod obişnuit.
Doi spioni ruși expulzați recent de Belgia erau specializaţi în interceptarea semnalelor. China și Israelul au fost, de asemenea, implicate în scandalurile de spionaj la Bruxelles în ultimii ani.
***