sâmbătă

27 aprilie, 2024

1 iulie, 2021

politia romanaŞeful Poliţiei de Frontieră Mehedinţi, Sorin Coman, a fost reţinut de procurorii DIICOT, pentru că ar fi protejat o grupare de traficanţi de ţigări, conform Agerpres. Șeful Serviciului Permise Maramureş, a fost trimis în judecată, de către DNA, într-un dosar în care este acuzat de luare de mită şi cumpărare de influenţă.

167 de percheziții la traficanții de țigări și la polițiștii care le asigurau imunitatea în fața legii

În dosarul traficanților de țigări au mai fost reţinute și alte 16 persoane, printre care încă doi polițiști.

Rețeau ți-a început activitatea în 2019, iar prejudiciul calculat de DIICOT este de aproape patru milioane de lei.


În acest caz, procurori ai Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Structura Centrală, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție, au efectuat miercuri 167 de percheziții domiciliare la adrese din Mehedinți, Timiș, Cluj și Dolj

Faptele, prezentate într-un comunicat al DIICOT:

  • Grupul infracțional organizat era specializat în preluarea, transportul, depozitarea și comercializarea de țigarete provenite din contrabandă, introduse ilegal pe teritoriul României, prin sustragerea de la controlul vamal, din Serbia, Ucraina și Republica Moldova.
  • Organizarea ierarhică și rolurile membrilor în cadrul grupării erau bine determinate, aceștia respectând cu strictețe modul de operare și măsurile de precauție stabilite, îndeplinind cu rigurozitate sarcinile trasate de factorii decizionali ai entității, astfel încât să se reducă la minimum riscul deconspirării activității infracționale de către organele de urmărire penală.
  • Gruparea era coordonată, în calitate de lider, de către un suspect, ce avea rolul de a negocia cu furnizorii prețurile, cantitățile și sortimentele de țigarete pe care intenționa să le cumpere, finanța cumpărarea acestora și coordona activitatea ilicită de comercializare a țigaretelor de către membrii de pe palierele inferioare (de preluare, transport, descărcare, depozitare și vânzare), stabilindu-le acestora sarcini precise și modalitatea de desfășurare a operațiunilor de contrabandă.
  • Membrii grupării acționau din dispoziția liderului, pe linia preluării, transportului, depozitării, deținerii și comercializării de țigarete provenite din contrabandă, după caz, fiecare în raport cu rolul stabilit în cadrul grupării.
  • Membrii entității criminale au beneficiat de sprijinul unor organe de aplicare a legii care, în schimbul unor sume de bani sau favoruri materiale primite periodic sau contextual de la liderul grupării sau de la alți membri, i-au asigurat pe aceștia că nu vor întreprinde demersurile legale în vederea deconspirării activității infracționale derulate și a tragerii la răspundere penală a acestora. De asemenea, organele de poliție asigurau protecția activității infracționale și prin furnizarea către membrii grupării de date și informații din cauzele în care aceștia erau cercetați.
  • Mulți dintre membrii care sprijineau gruparea infracțională și-au organizat rețele proprii de comercializare a țigaretelor, prin cooptarea în activitatea infracțională a altor persoane cu o situație materială precară care au acceptat să vândă țigarete provenite din contrabandă pentru a-și asigura resursele financiare necesare traiului zilnic.
  • De asemenea, mijloacele de probă administrate în cauză au relevat existența unei alte grupări infracționale care derula activități tot pe linia comercializării de țigarete provenite din contrabandă, însă, în cadrul acestei entități criminale, rolurile și acțiunile desfășurate în concret de fiecare membru în parte nu erau la fel de bine delimitate.
  • Din ansamblul probator rezultă faptul că au existat situații în care factorii decizionali ai celor două structuri au colaborat în sensul că au finanțat împreună anumite transporturi de țigarete de la furnizori comuni și ulterior, la locul de descărcare, au împărțit marfa.

Doi polițiști și un consilier județean din Maramureș, trimiși în judecată de DNA

Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Cluj au dispus joi trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Viorel-Andrei Donciu, inspector principal de poliţie, la data faptelor şef al SPCRPCIV Maramureş, pentru cumpărare de influenţă, acces ilegal la un sistem informatic, luare de mită în formă continuată (9 acte materiale) şi delapidare în formă continuată (32 acte materiale).

În acelaşi dosar mai sunt inculpați, în stare de libertate:

  • Adrian Nicolae Filip – la data faptelor consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Maramureş, pentru trafic de influenţă şi instigare la acces ilegal la un sistem informatic
  • Vasile Ionuţ Belea – ladata faptelor comisar şef de poliţie, şeful Biroului I Drumuri Naţionale şi Europene, pentru dare de mită.

Faptele, descrise de un comunicat DNA:

  • La data de 4 februarie, Viorel-Andrei Donciu, în calitate de şef al SPCRPCIV Maramureş, ar fi cumpărat influenţa lui Adrian-Nicolae Filip, consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Maramureş, pe care acesta din urmă pretindea că o are pe lângă anumite persoane, astfel încât Donciu să fie desemnat în continuare în aceeaşi funcţie. Numirea în calitate de şef al SPCRPCIV Maramureş expira în data de 15 februarie.
  • În schimbul menţinerii sale în funcţie, Viorel-Andrei Donciu l-ar fi sprijinit pe Adrian-Nicolae Filip la înmatricularea unor vehicule deţinute de acesta sau de alte persoane, la programarea anumitor candidaţi la examenul pentru obţinerea permisului de conducere, precum şi cu îndeplinirea oricăror alte atribuţii de serviciu pe care ofiţerul de poliţie le are potrivit funcţiei, în interesul personal al consilierului judeţean sau în interesul altor persoane.
  • Pe 1 februarie, la instigarea lui Adrian-Nicolae Filip, Donciu ar fi accesat fără drept baza de date pentru Evidenţa Persoanelor a Ministerului Afacerilor Interne, în interesul personal al instigatorului, pentru a verifica un anumit autoturism ce figura în proprietatea unei societăţi comerciale.
  • În data de 10 februarie, Viorel-Andrei Donciu, în calitate de şef al SPCRPCIV Maramureş, ar fi primit suma de 100 de euro de la inculpatul Belea Vasile-Ionuţ pentru a înmatricula o remorcă.
  • În contexte diferite, arată DNA, în perioada 09 – 25 februarie, Viorel-Andrei Donciu, în aceeaşi calitate, ar fi primit diferite sume de bani cu titlu de mită pentru reprogramarea unei persoane la examenul pentru obţinerea permisului de conducere auto, pentru atribuirea unui număr provizoriu de înmatriculare ori pentru înmatricularea unor vehicule.
  • În perioada decembrie 2020 – martie 2021, Viorel-Andrei Donciu, în calitate de şef al SPCRPCIV Maramureş, ar fi utilizat în interes personal 32 de bonuri de combustibil în valoare totală de 4.400 lei pentru alimentarea autovehiculelor pe care le conducea ori pentru a alimenta autovehiculele altor persoane apropiate. Bonurile de combustibil erau predate lunar de către Instituţia Prefectului Judeţului Maramureş structurii conduse de inculpatul Donciu Viorel-Andrei pentru a fi folosite la alimentarea cu carburant a autoturismelor de serviciu.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: