Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a cerut luni să se permită accesul inspectorilor internaționali centrala nucleară Zaporoje, după ce aceasta a fost lovită de tiruri cu rachete și unul din reactoare a fost oprit, din motive de siguranță.
„Orice atac asupra unei centrale nucleare este un lucru sinucigaș. (…) Susținem pe deplin IAEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică) în toate eforturile lor în legătură cu crearea condițiilor de stabilizare a centralei”, a declarat Antonio Guterres, citat de Reuters.
La rândul său, și șeful IAEA, Rafael Mariano Grossi, a avertizat sâmbătă că atacul recent „subliniază riscul foarte real al unui dezastru nuclear”.
Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc de atacul care a produs daune unor echipamente secundare dar și unor senzori de radiații. Centrala de la Zaporoje, cea mai mare din Europa, este sub ocupație rusă încă din prima parte a luni martie, dar este operată încă de tehnicienii ucraineni.
Rușii ar fi amplasat acolo echipamente de artilerie, tocmai pentru că acestea nu ar putea fi atacate fără a expune centrala. Nu există explicații privind împrejurările în care s-a produs atacul.
Beligeranții se acuză reciproc. Riscul crește
Explozia din aprilie 1986 a centralei nucleare de la Cernobîl, mai mică, a pus în pericol sănătatea populației Europei centrale și de Est. Un eveniment similar la cea mai mare centrală nucleară din Europa ar fi mult mai periculoasă.
Centrala de la Zaporoje a devenit automat obiectiv militar, odată cu invazia rusă în Ucraina.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că recurge la o „teroare nucleară” care ar justifica mai multe sancțiuni internaționale, de data aceasta asupra sectorului nuclear al Moscovei.
„Nu există o astfel de națiune în lume care s-ar putea simți în siguranță atunci când un stat terorist trage într-o centrală nucleară”, a spus Volodimir Zelenski într-un discurs televizat duminică.
Autoritatea din zonă instalată de Rusia a declarat că forțele ucrainene au lovit locul cu un lansator de rachete multiple, distrugând clădiri administrative și o zonă din apropierea unui depozit.
Ambasada Rusiei la Washington a declarat că „naționaliștii ucraineni au lansat o lovitură de artilerie pe teritoriul obiectului specificat pe 5 august. Două linii electrice de înaltă tensiune și o conductă de apă au fost avariate în urma bombardamentelor”.
Ambasada Rusiei a cerut doar ca ONU și Agenția Internațională pentru Energie Atomică (IAEA) să condamne Ucraina.
„Prin invadarea Ucrainei, liderul rus, ales pentru a proteja viețile și proprietățile poporului său, le folosește ca instrumente de război, furând viețile și mijloacele de trai ale civililor dintr-o altă țară”, a spus primarul Hiroshimei, Kazumi Matsui.
***