marți

16 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 august, 2022

Clopotele au sunat în Hiroshima, sâmbătă, la comemorarea împlinirii a 77 de ani de când bombardierul american Enola Gay a aruncat prima bombă nucleară, în condițiile în care, după ce a ordonat invadarea Ucrainei, președintele rus Vladimir Putin a invocat indirect posibilitatea folosirii forței nucleare, iar armata rusă folosește centrala nucleară de la Zaporoje ca punct de lansare a loviturilor de artilerie.

La ceremonie a participat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care s-a alăturat miilor de oameni strânși în Parcul Păcii din centrul Hiroșimei, pentru comemorarea bombardamentului care a ucis 140.000 de oameni în 1945.

„Armele nucleare sunt o prostie. Ele nu garantează nicio siguranță – doar moarte și distrugere. (…) Trei sferturi de secol mai târziu (după bombardamentul de la Hiroshima), trebuie să ne întrebăm ce am învățat de la ciuperca (nucleară) care a acoperit cerul acestui oraș în 1945”, a spus Antonio Guterres, citat de Reuters.


Este a doua oară de atunci când un secretar general al ONU participă la ceremonia anuală de la Hiroshima.

Tragedia de la Hiroshima – irepetabilă?

Lansarea bombei atomice la Hiroșima în 6 august 1945 și a celei asupra orașului Nagasaki 3 zile mai târziu a fost motivată de SUA cu argumentul  că Japonia refuza să capituleze, provocând mari pierderi umane. La Nagasaki au murit alți 74.000 de oameni.

Japonia a capitulat în 15 august 1945, dar au urmat zeci de ani de înarmare nucleare, prin care s-a acumulat un arsenal care ar putea distruge planeta Pământ.

Ambasadorul rus la Tokyo nu a fost invitat la ceremonia din 2022, iar primarul Hiroshimei, Kazumi Matsui, a criticat fățiș operațiunile militare ale Rusiei în Ucraina și deciziile lui Vladimir Putin.


„Prin invadarea Ucrainei, liderul rus, ales pentru a proteja viețile și proprietățile poporului său, le folosește ca instrumente de război, furând viețile și mijloacele de trai ale civililor dintr-o altă țară”, a spus Kazumi Matsui.

Ideea că „pacea depinde de descurajarea nucleară câștigă amploare”, dar „erorile trădează determinarea umanității de a realiza o lume pașnică, fără arme nucleare, născută în urma experienței noastre de război. A abandona idealul de pace menținut fără forță militară înseamnă a amenința însăși supraviețuirea rasei umane”, a adăugat primarul Hiroșimei.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: