Clopotele au sunat în Hiroshima, sâmbătă, la comemorarea împlinirii a 77 de ani de când bombardierul american Enola Gay a aruncat prima bombă nucleară, în condițiile în care, după ce a ordonat invadarea Ucrainei, președintele rus Vladimir Putin a invocat indirect posibilitatea folosirii forței nucleare, iar armata rusă folosește centrala nucleară de la Zaporoje ca punct de lansare a loviturilor de artilerie.
La ceremonie a participat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care s-a alăturat miilor de oameni strânși în Parcul Păcii din centrul Hiroșimei, pentru comemorarea bombardamentului care a ucis 140.000 de oameni în 1945.
„Armele nucleare sunt o prostie. Ele nu garantează nicio siguranță – doar moarte și distrugere. (…) Trei sferturi de secol mai târziu (după bombardamentul de la Hiroshima), trebuie să ne întrebăm ce am învățat de la ciuperca (nucleară) care a acoperit cerul acestui oraș în 1945”, a spus Antonio Guterres, citat de Reuters.
Este a doua oară de atunci când un secretar general al ONU participă la ceremonia anuală de la Hiroshima.
Tragedia de la Hiroshima – irepetabilă?
Lansarea bombei atomice la Hiroșima în 6 august 1945 și a celei asupra orașului Nagasaki 3 zile mai târziu a fost motivată de SUA cu argumentul că Japonia refuza să capituleze, provocând mari pierderi umane. La Nagasaki au murit alți 74.000 de oameni.
Japonia a capitulat în 15 august 1945, dar au urmat zeci de ani de înarmare nucleare, prin care s-a acumulat un arsenal care ar putea distruge planeta Pământ.
Ambasadorul rus la Tokyo nu a fost invitat la ceremonia din 2022, iar primarul Hiroshimei, Kazumi Matsui, a criticat fățiș operațiunile militare ale Rusiei în Ucraina și deciziile lui Vladimir Putin.
„Prin invadarea Ucrainei, liderul rus, ales pentru a proteja viețile și proprietățile poporului său, le folosește ca instrumente de război, furând viețile și mijloacele de trai ale civililor dintr-o altă țară”, a spus Kazumi Matsui.
Ideea că „pacea depinde de descurajarea nucleară câștigă amploare”, dar „erorile trădează determinarea umanității de a realiza o lume pașnică, fără arme nucleare, născută în urma experienței noastre de război. A abandona idealul de pace menținut fără forță militară înseamnă a amenința însăși supraviețuirea rasei umane”, a adăugat primarul Hiroșimei.
***