marți

25 iunie, 2024

25 septembrie, 2019

Secretarul general ONU, Antonio Guterres (foto), i-a avertizat marți pe liderii mondiali cu privire la riscul imens al divizării lumii în două – Statele Unite și China – fiecare dintre ele „propriile lor strategii geopolitice şi militare”, cu monede și interneturi rivale.

Riscul „poate să nu fie încă mare, dar este real”, a declarat Antonio Guterres, Mediafax.

„Trebuie să facem tot posibilul pentru a evita marea fractură și a menține un sistem universal, o economie universală cu respect universal pentru dreptul internațional; o lume multipolară cu instituții multilaterale puternice”, le-a spus acesta președințiilor, prim-miniștrilor, monarhilor și miniștrilor din cele 193 de state membre ONU.


Antonio Guterres a descris în culori sumbre situația în care se află planeta, care se confruntă cu o criză climatică, „posibilitatea alarmantă a unui conflict armat în Golf”, răspândind terorismul, creșterea populismului și „explodarea” inegalitatății.

„Trăim într-o lume neliniștită,” „mulți oameni se tem să nu fie călcați în picioare, zădărniciți, lăsați în urmă. Mașinile le iau locurile de muncă. Traficanții le iau demnitatea. Demagogii le iau drepturile. Lorzii războiului le iau viața. Combustibilii fosili le răpesc viitorul ”, a spus Antonio Guterres.

Printre cei care i-au urmat secretarului general al ONU s-a numărat Donald Trump, care a subliniat în discursul său că „iubirea față de națiunile noastre face lumea mai bună pentru toate națiunile.”

„Viitorul nu aparține globaliștilor”, „Viitorul aparține patrioților”, a spus el.


Donald Trump a fost contrazis de președintele Franței, Emmanuel Macron, care a spus că problemele lumii nu pot fi rezolvate prin întoarcerea spre interior. Adevăratul patriotism, a spus Macron, „combină iubirea față de națiune” cu un multilateralism „bazat pe cooperare reală care se străduiește să producă rezultate concrete.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: