joi

22 februarie, 2024

27 martie, 2021

Octavian Berceanu, comisarul general al Gărzii de Mediu Foto: republica.ro

Poluarea pe timpul nopții este nu numai rezultatul corupției ci și al  încălzirii cu sobele alimentate cu orice poate arde într-o sobă din zecile de mii de case din București sau alte orașe, neracordate la infrastructura de gaze.

„Acest tip de poluare nu o poate combate nici Garda de Mediu, nici Poliția sau Jandarmeria. E poluarea cauzată de sărăcie, de lipsa de infrastructură critică, de lipsa proiectelor care să ne aducă în secolul  XXI”, scrie Octacvian Berceanu, comisarul general al Gărzii de Mediu pe pagina sa de facebook.

Șeful Gărzii de Mediu dă ca exemplu rezultatele analizelor de aer din zonele mărginașe ale Bucureștiului, într-o noapte  în care nu au avut loc arderi ilegale de cabluri sau cauciucuri, dar rezultatele ar fi putut fi mai bune.

(Citiți și: „Garda de Mediu și Poliția, controale pentru identificarea poluatorilor din Capitală”)


„Situația e tipică pentru mai toate orașele din România, fie că vorbim de Craiova, Brașov, Iași, Constanța sau București. Poluarea aerului este dată de încălzirea pe centrale individuale de apartament cu gaze, pe de-o parte, și în mod special de sobele alimentate cu lemn, cărbune, bucăți de mobilă, PAL, PFL și orice altceva ce poate arde într-o sobă din zecile de mii de case din București sau alte orașe, neracordate la infrastructura de gaze”, spune Octavian Berceanu.

Cu dronele împotriva sărăciei

E foarte probabil ca Garda de Mediu să fie dotată, în 2021, cu drone  „cu cei mai performanți senzori care să ne arate exact ce iese pe coșul fiecărei sobe pe timpul nopții, compoziția chimică a gazelor, concentrația particulelor și  temperatura”, anunță Octavian Berceanu.

Comisarul general al Gărzii de Mediu se întreabă, însă, ce ar putea răspunde celui pe care l-ar amenda, ca urmare a inspecțiilor cu drona în Voluntari, Chitila, Giulești Sârbi, Colentina, Rahova, Ferentari, Chiajna, atunci când l-ar întreba: „ce alternativă îmi oferiți in locul sobei cu lemne?”

„Stiu, nu e treaba mea de comisar general să-mi pun aceste întrebări firești, cum nu a fost treaba nici a executanților din urma mea! Totuși, tăcerea și servilismul, lipsa de viziune și profesionalism, smerenia politică, toate acestea înca ne țin cu Bucureștiul și alte orașe la periferia civilizației europene”, observă Octavian Berceanu.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: