joi

19 mai, 2022

Șeful diplomației Republicii Moldova avertizează iar că „forțe interne” din Transnistria vor să destabilizeze regiunea

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 mai, 2022

„Forțe interne” din provincia separatistă pro-rusă Transnistria încearcă să destabilizeze întreaga regiune, pe măsură ce Republica Moldova se grăbește să înainteze în procedura de aderare la Uniunea Europeană, a avertizat din nou, vineri, ministrul de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu (foto), citat de Reuters.

În ultimele zile au crescut  temerile că R. Moldova ar putea fi atrasă în conflictul din Ucraina, după ce separatiștii pro-ruși din Transnistria au acuzat Kievul pentru  presupuse împușcături, explozii și incursiuni transfrontaliere cu drone.

Nicu Popescu a recunoscut că nu poate învinui pe cineva anume, dar că „sunt forțe interne care vor să destabilizeze această regiune și să aducă războiul mai aproape de casele noastre. Lucrăm pentru a ne asigura că acest lucru nu se întâmplă”, a declarat șeful diplomației moldovenești, într-un interviu pentru Reuters în marja reuniunii miniștrilor de externe G7 din nordul Germaniei.


„Sunt (forțe) limitate, dar fac jocuri care aprind tensiunile, induc isterie în populația transnistreană și iritare în populația Moldovei”, a adăugat Nicu Popescu.

„Vrem să rezolvăm conflictul transnistrean prin dialog pașnic și diplomație. Ceea ce vedem este că majoritatea absolută a cetățenilor din regiunea transnistreană nu vor să trăiască într-o zonă de război și vor pace, dar există forțe în interior care vor să alimenteze. destabilizare”, a spus ministrul de Externe al Republicii Moldova.

Pentru un loc în Uniunea Europeană

Republica Moldova s-a luptat să facă față fluxului de refugiați din vecinul său, înregistrând aproximativ 450.000 de refugiați care au trecut prin țară și  aproximativ 95.000 de locuitori care au rămas, dintre care jumătate sunt copii.

Migrația a pus o presiune economică asupra țării, în timp ce încearcă să se reformeze în ambiția de a adera la Uniunea Europeană. Nicu Popescu a spus că are nevoie de mijloace financiare pentru refugiații care au rămas în Moldova și pentru familiile care i-au primit.


„Trebuie să adaptăm la situație tot ceea ce funcționează în statul nostru. Înseamnă mai multă energie electrică,  încălzire, alimente, serivicii de ordine, management al deșeurilor”, potrivit oficialului citat

Guvernul pro-occidental al Republicii Moldova a sprijinit ferm Kievul de la declanșarea invaziei ruse și depus cererea oficială de aderare la UE, la doar o săptămână după ce trupele ruse au intrat în Ucraina.

Nicu Popescu a spus că țara sa continuă eforturile de combatere a corupției, reforma justiției și liberalizarea economiei, pentru a putea îndeplini cerințele UE, ceea ce speră că va convinge blocul să îi permită să înceapă procesul lent de a deveni membru.

„Credem că suntem o țară care are o istorie europeană, o limbă, o societate și o democrație relativ consolidată. Credem că locul nostru este în interiorul Uniunii Europene… și sperăm că în următoarele câteva săptămâni și luni UE va recunoaște aspirațiile noastre europene”, a conchis șeful diplomației moldovenești.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: