vineri

20 mai, 2022

Republica Moldova și Ucraina, prezente la reuniunea G7

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 mai, 2022

Miniștrii de externe din grupul G7 susțin acordarea de mai multe ajutoare și arme Kievului. Decizia a fost luată vineri, în Germania, care a descris reuniunea drept un „semn puternic de unitate” pentru a adânci izolarea globală a Rusiei.

Evenimentul, la care au participat miniștrii de externe ai Ucrainei și Republicii Moldova, pune în evidență temerile că războiul din Ucraina s-ar putea răspândi în Republica Moldova.

Potrivit Reuters, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a anunțat un sprijin militar în valoare de 500 de milioane de euro pentru Ucraina și s-a declarat încrezător că un embargo UE asupra petrolului rus va putea fi convenit în zilele următoare.


Ministrul de Externe al Marii Britanii, Liz Truss, a anunțat noi sancțiuni care vizează rețeaua financiară și cercul apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, inclusiv fosta lui soție, și a cerut, de asemenea, creșterea livrărilor de arme către Ucraina.

Dmitro Kuleba: Putin va sărbători dacă UE nu va dovedi unitate

Adresându-se reporterilor înaintea întâlnirii, ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a provocat UE să impună embargoul petrolului, spunând că Vladimir Putin va sărbători dacă propunerea nu va fi acceptată.

Ungaria, s-a opus embargo-ului petrolier propus de Ursula von der Leyen, care necesită unanimitate pentru a fi adoptat.

„Nu ne amestecăm în discuția lor, dar este un moment critic când vom vedea dacă unitatea UE va continua să existe sau dacă va fi ruptă”, a spus Dmitro Kuleba. El le-a mai cerut aliaților să confiște bunurile rusești pentru a finanța reconstrucția Ucrainei, o propunere susținută de ministrul german de finanțe Christian Lindner într-un interviu publicat vineri de săptămânalul german Der Spiegel.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Germania va găzdui separat în acest weekend miniștri din NATO, în timp ce Suedia și Finlanda se pregătesc să solicite aderarea la alianța transatlantică, amenințând Moscova cu represalii.

Întâlnirea anuală care se desfășoară până sâmbătă reunește diplomați de top din Marea Britanie, Canada, Germania, Franța, Italia, Japonia, Statele Unite și UE într-un castel vechi de 400 de ani din stațiunea Weissenhaus de la Marea Baltică.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: