cursdeguvernare

marți

1 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Șeful celui mai mare administrator de active din lume: Războiul din Ucraina marchează sfârșitul globalizării

28 martie, 2022

Invazia Ucrainei de către Rusia va remodela economia mondială și va accelera ritmul de creștere al prețurilor, determinând companiile să se retragă din lanțurile lor globale de aprovizionare, a avertizat șeful BlackRock, Larry Fink, anunțând practic un sfârșit al globalizării, scrie Financial Times.

„Invazia rusă a Ucrainei a pus capăt globalizării pe care am trăit-o ​​în ultimele trei decenii”, a scris Larry Fink, în scrisoarea anuală către acționarii BlackRock, cel mai mare administrator de fonduri din lume, cu un portofoliu de 10 de miliarde de dolari.

În vreme ce rezultatul imediat al războiului a fost izolarea totală a Rusiei de pe piețele internaționale de capital, Fink a spune că „firmele și guvernele se vor uita, de asemenea, dintr-un unghi mai larg la dependența lor de alte națiuni. Acest lucru ar putea determina companiile să-și mute operațiunile acasă sau mai aproape de casă, ceea ce ar însemna o retragere ma rapidă din anumite state”.


„O reorientare pe scară largă a lanțurilor de aprovizionare va fi în mod inerent inflaționistă”, a scris Fink, în scrisoare amplă, de 10 pagini, care a abordat, de asemenea, efectul invaziei asupra tranziției energetice și asupra pieței de criptomonede.

Managerul Blackrock nu menționa nicio țară anume care ar fi afectată în mod special de schimbările de mai sus, dar punctează că „Mexic, Brazilia, Statele Unite sau centrele de producție din Asia de Sud-Est ar putea beneficia”. Alți investitori sunt de părere că ultimul grup ar putea înlocui China. BlackRock a lansat anul trecut un set de produse de investiții pentru clienții din aceste state.

Fink crede totodată că invazia rusă va accelera tranziția către energie curată. În primă fază, căutarea de alternative pentru petrolul și gazele ruse ”va încetini inevitabil, pe termen scurt, progresul lumii către zero emisii”.

”Pe termen lung, cred că evenimentele recente vor accelera de fapt tranziția către surse mai verzi de energie”, pentru că prețurile mari ale combustibililor fosili ar face o gamă variată de surse regenerabile mai competitive din punct de vedere financiar.


Deși activiștii pentru climă doresc ca investitorii să evite în totalitate combustibilii fosili, Fink a respins această abordare, așa cum a făcut în scrisoarea sa din ianuarie.

„BlackRock rămâne angajat să ajute clienții să navigheze în tranziția energetică. Aceasta include continuarea lucrului cu companiile de hidrocarburi”, a scris el. „Pentru a asigura continuitatea prețurilor accesibile la energie în timpul tranziției, combustibilii fosili precum gazul natural vor fi importanți ca combustibil de tranziție”.

Într-unul dintre primele sale comentarii despre criptomonede, Fink a atras atenția asupra „impactului potențial al războiului din Ucraina asupra accelerării monedelor digitale… Un sistem global de plată digitală, proiectat atent, poate îmbunătăți decontarea tranzacțiilor internaționale, reducând în același timp riscul de spălare a banilor și corupție.”

El le-a spus investitorilor că, din cauza interesului crescut al clienților, BlackRock studia deja monedele digitale și tehnologia pe care au la bază.

Fink a precizat că înțelege dezamăgirea acționarilor față de începutul dificil de an pe care l-au avut piețele financiare internaționale. Acțiunile BlackRock au scăzut cu aproape 20%.

„Îți împărtășesc dezamăgirea față de performanța acțiunilor noastre până în prezent. Dar ne-am confruntat și înainte cu piețe provocatoare. Și întotdeauna am reușit să ieșim pe cealaltă parte mai bine și mai pregătiți”, a scris el.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: