28 decembrie, 2021

Comisia Europeană va dezvălui la începutul anului viitor un proiect ce conține o serie de măsuri care ar permite Bruxelles-ului să-și securizeze lanțurile de aprovizionare în timpul unor crize, reiese dintr-un document consultat de Politico.

Europa s-a confruntat cu vulnerabilități serioase pe lanțurile sale de aprovizionare în ultimul an, problemele fiind răspândite pe mai multe fronturi. Cursa vaccinării a prin UE pe picior greșit, fiind nevoită să ia măsuri controversate de limitare a exporturilor pentru a-și asigura necesarul intern. Această criză nu a făcut decât să agraveze temerile cu privire la dependența blocului comunitar de Asia în privința importurilor critice, de la măști la semiconductori.

O altă îngrijorare a UE este faptul că 98% dintre metalele pământuri rare de care are nevoie într-o serie de aplicații industriale se află în China. Un deficit de magneziu în China s-a transformat într-o uriașă durere de cap pentru industrii europene precum producția auto, de avioane și de electronice, notează publicația.


Într-un mesaj intern de Anul Nou, comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton (foto) le-a transmis colegilor săi că noua lege ar urma să fie gata în primăvară.

Aceasta va conține o serie de ”măsuri care pot fi activate pentru a asigura securitatea aprovizionării în timpul unei crize”, a scris Breton. Acestea ar putea viza controale la export și competențe pentru UE de a solicita informații de la companii cu privire la producție, stocuri și lanțurile lor de aprovizionare.

(Citiți și: ”Adio ”chinezării ieftine”: cum s-au scumpit produsele IT din ”fabrica lumii” chiar cu 30% într-un an și ce urmează. Interviu cu Andrei Militaru, CEO al NOD – cel mai mare distribuitor de produse IT, electro și componente de tehnologie din România”)

Proiectul ar cuprinde totodată ”măsuri pe termen mediu și lung… pentru abordarea dependențelor strategice structurale, diversificarea surselor de aprovizionare și creșterea capacității industriale a UE”. Oficialii UE susțin că măsurile vor viza expres reducerea dependenței de China.

Cu toate acestea, problemele de pe lanțurile europene de aprovizionare din timpul pandemiei au avut cauze externe, dar și interne, parțial declanșate de restricțiile de la granițe și de interdicțiile de export a echipamentelor medicale în interiorul blocului. Franța, spre exemplu, a confiscat un transport de măști care îi tranzita teritoriul, iar Germania a introdus interdicții unilaterale la export.


Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a făcut aluzie prima dată la noua lege într-un discurs de la începutul acestui an, când a precizat că Bruxelles lucrează ”la un instrument de urgență al pieței unice” pentru ”a asigura libera circulație a mărfurilor, serviciilor și persoanelor, mai transparent și mai bine coordonat… și luarea de decizii rapide ori de câte ori apare o situație critică”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: