marți

16 aprilie, 2024

11 februarie, 2016

gelu-diaconu1-1Premierul Dacian Cioloș a semnat joi deciziile de eliberare din funcție a președintelui ANAF – Gelu Ștefan Diaconu, și a vicepreședintelui ANAF – Mihai Gogancea Vătășoiu – potrivit unor surse citate de Agerpres.

Postul de președinte ANAF este unul de demnitate publică, așa încât premierul nu trebuie să dea explicații pentru revocare.

Deciziile urmează să fie publicate în Monitorul Oficial.


Poziția de președinte ANAF va fi asigurată, temporar, de Daniel Diaconescu, șeful Direcției Generale de Informații Fiscale.

Reamintim că ministrul Finanțelor, Anca Dragu, le-a cerut celor doi să demisioneze, încă de miercuri seara, dar Gelu Diaconu a transmis joi un comunicat în care spunea că așteaptă să fie demis pentru ca apoi cineva să răspundă pentru efectul plecării sale din fruntea ANAF.

”Doresc sã fiu demis din funcție, astfel încât la finalizarea acestui dosar cineva sã-și asume consecințele acestei mãsur.” – scrie șeful ANAF în comunicat.

Împotriva celor doi, DNA a decshis o anchetă penală, în care șefii Fiscului figurează ca învinuiți.

Gelu Diaconu a mai refuzat în 2013 să-și dea demisia


De asemenea, el acuză DNA că destabilizează ANAF într-un moment crucial:

Acțiunile unui procuror conduc la destabilizarea unei instituții vitale pentru statul român care trebuie sã finalizeze urmãtoarele actiuni, în aceastã perioadã”, scrie Gelu Diaconu în comunicat, după care enumeră acțiunile de reformare aflate în desfărurare.

Gelu Diaconu a mai avut o intervenție de acest gen, prin care și-a explicat refuzul de a pleca de la conducerea ANAF, în 2013. Atunci, PNL s-a retras de la guvernare după ce a ieșit din USL, și le-a cerut tuturor demnitarilor sprijiniți de acest partid să se retragă din funcțiile deținute în Guvernul Ponta.

Câțiva au refuzat, iar Gelu Diaconu, care s-a numărat printre aceștia, își justifica decizia invocând, la fel ca acum, procesul de reorganziare și reformare prin care trece instituția: „Actul de demisie de la conducerea unei instituţii de importanţa ANAF–ului este un act de mare responsabilitate cu posibile consecinţe ireparabile asupra bugetului de stat, mai ales acum, când ANAF-ul, dupa cum cunoaşteţi, este într-un proces amplu de reorganizare şi reformare.

În consecinţă, în luarea unei astfel de decizii, prevalează elementele de natură raţională şi nu emoţională, mai ales că întotdeauna m-am revendicat din resursa tehnocrată a Partidului Naţional Liberal, fără a fi sau a dori să fiu beneficiarul punerii pe vreo listă eligibilă a partidului, fie pe criterii de prietenie sau relaţii de rudenie”, spunea atunci Gelu Diaconu.

Infracțiunile de care-i acuză procurorii pe cei doi șefi ai Fiscului

Gelu Ștefan Diaconu – președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, e urmărit pentru pentru comiterea infracțiunilor de:

  • favorizarea făptuitorului,
  • abuz in serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul

Mihai Gogancea – Vătășoiu, vicepreședintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, urmărit penal pentru comiterea infracțiunilor de:

  • favorizarea făptuitorului,
  • abuz in serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul

Faptele concrete de care îi acuză procurorii anticorupție

“De asemenea, în același context, ca urmare a demersurilor inițiate de deputatul Păun Nicolae și mijlocite de deputatul Mădălin Voicu, președintele A.N.A.F. Diaconu Gelu – Ștefan, împreună cu vicepreședintele A.N.A.F., Gogancea-Vătășoiu Mihai au emis circularele nr. 10/07.01.2015 și A-PRS1391/08.05.2015.

Scopul acestor circulare era scutirea persoanelor angajate prin convenții civile la Asociația Partida Romilor și notificate de către organele fiscale că figurează cu debite restante aferente contribuției de asigurări de sănătate pentru anul 2012, de la plata acelor contribuții.

De asemenea, organele competente erau notificate că acele persoane nu aveau această obligație de plată.

Circularele nr. 10/07.01.2015 si A-PRS1391/08.05.2015 au fost emise cu încălcarea dispozițiilor legale.

Astfel, s-a dispus fie neîncasarea, prin necomunicare/stoparea transmiterii către contribuabili a deciziilor privind regularizarea contribuției de asigurări sociale de sănătate pe anul 2012, fie neluarea măsurilor pentru încasarea contribuțiilor, în cazul deciziilor deja comunicate“, menționează DNA într-un comunicat.

Președintele ANAF: Nu am nicio legătură, când dosarul va fi soluționat veți avea toate detaliile

La ieșirea din sediul central al DNA, Gelu Ștefan Diaconu a declarat: “În momentul în care dosarul va fi soluționat veți avea toate detaliile. Vă asigur însă că nu am nicio legătură cu persoanele incriminate în principal în dosar și chestiunea care este supusă clarificării, și voi oferi toate datele necesare, privește suspendarea prin circulară a deciziilor de impunere privind contribuțiile de asigurări de sănătate pentru alocațiile de copii și pentru persoanele care nu realizează venituri sau cu venituri modice. Astea sunt explicațiile pe care le voi da de fiecare dată”, a declarat președintele ANAF.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: