miercuri

24 aprilie, 2024

3 noiembrie, 2021

Camera Deputaţilor a aprobat miercuri un proiectul de hotărâre pentru înfiinţarea unei Comisii parlamentare de anchetă privind achiziţiile publice efectuate în sectorul sanitar din România în timpul stărilor de urgenţă şi de alertă. Analiza va viza achizițiile Ministerului Sănătăţii, ale direcţiilor de sănătate publică şi altor instituţii aflate în subordinea MS.

Solicitarea a fost făcută de grupul AUR și susținută cu semnăturile unor parlamentari PSD.

La votul din plen, au fost 207 de voturi „pentru”, 82 „împotrivă” – majoritatea de la PNL și UDMR, o abţinere, iar 10 deputaţi nu au votat.


„Date fiind numeroasele informaţii şi polemici care au fost vehiculate sau expuse în spaţiul public, referitoare la achiziţiile în regim de urgenţă de consumabile medicale, diferite echipamente de protecţie, consumabile medicale, dezinfectanţi, măşti şi mănuşi sanitare, alte produse destinate combaterii efectelor generate de pandeia de COVID, considerăm necesară anchetarea, la nivel parlamentar, a achiziţiilor publice, precum şi dacă au fost respectate principiile juridice şi etice care constituţie temeiul acestor proceduri: legalitatea, transparenţa competitivitatea, tratamentul egal.

Comisia de anchetă va avea drept obiective investigarea potenţialelor situaţii incompatibile cu legislaţia în vigoare, a eventualelor abuzuri comise de factorii de decizie, a suspiciunilor rezonabile care au circulat în mass-media încă de la debutul stării de urgenţă, în martie anul trecut.

Rolul Comisie de anchetă va fi de a stabili responsabilităţile referitoare la comiterea de abuzuri şi fapte care au exedat cadrul legal, dar şi rolul pe care l-au avut anumiţi decidenţi la nivel guvernamental sau în alte instituţii aflate în subordinea ministerelor în punerea în aplicare a procedurilor de achiziţie publică cu încălcarea dispoziţiilor legale”, arată proiectul de hotărâre pentru înfiinţarea acestei comisii de anchetă.

Achizițiile medicale din pandemie fac deja obiectul unor cercetări penale, deocamdată nefinalizate. UNIFARM, de exemplu, a fost în centrul mai multor scandaluri legate de achiziții neconforme sau supraevaluate, la sediul instituției derulându-se, la începutul anului, mai multe percheziții.


În primăvară, Curtea de Conturi a sesizat Direcția Națională Anticorupție pentru posibile nereguli la achiziții făcute în primul an al pandemiei de Ministerul Sănătății. Instituția, condusă pe atunci de Nelu Tătaru, este acuzată de abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals, iar prejudiciul este estimat la 2.875.160 lei.

În 2020, DNA anunța că a deschis în cele două luni de stare de urgență 33 de dosare, cu prejudiciu total de câteva sute de milioane de lei, în care sunt vizate ”persoane importante” din instituţiile cu rol în achiziţiile de echipamente medicale.

După acest anunț, secretarul de stat Raed Arafat a transmis publică că ”nimeni n-o să mai facă nimic pe viitor dacă se anchetează acum depășiri ale unor aspecte birocratice”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: