joi

18 aprilie, 2024

16 octombrie, 2022

Șefa Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, se opune plafonării prețurilor la gaze, subliniind că miniștrii și bancherii centrali trebuie să lucreze împreună pentru a găsi soluții actualei crizei energetice și a costului vieții, potrivit unui interviu acordat EFE, citat de Euractiv.

17 state din UE au cerut Bruxelles-ului să impună un plafon la prețurile angro la gaze, dar la nivelul blocului comunitar există un dezacord cu privire la modul în care ar putea fi implementat un astfel de plafon. Germania, Danemarca și Țările de Jos se opun inițiativei.

Kristalina Georgieva a avertizat împotriva limitelor de preț, insistând că toate țările trebuie să fie vigilente pentru a se asigura că măsurile lor nu conduc la cheltuieli nesustenabile pentru trezoreriile publice.


„Este corect să oferi ajutor? Da, dar trebuie să fie bine țintit”, a subliniat ea.

Kristalina Georgieva a cerut, de asemenea, un dialog constant între guverne și băncile centrale, astfel încât politicile fiscale să nu intre în conflict cu politica monetară restrictivă, menită să limiteze avansul inflației.

„Mesajul nostru pentru miniștrii și guvernatorii băncilor centrale este că ar trebui să stea la aceeași masă și să lucreze împreună”, a spus ea. „Pentru că dacă politica monetară pune frână, politica fiscală nu ar trebui să calce pe accelerator”, a adăugat ea.

Directorul FMI a subliniat însă necesitatea măsurilor de abordare a efectelor inflației și a crizei actuale a costului vieții, precum și necesitatea de a avea obiective specifice și temporare.


„Prețurile mari la gaze afectează gospodăriile și întreprinderile și trebuie să existe un răspuns. Ceea ce recomandăm este ca măsurile să fie foarte bine direcționate și temporare”, a insistat Georgieva.

Kristalina Georgieva nu a comentat însă în mod explicit situația statele europene care au anunțat ample pachete de sprijin, care nu respectă aceste criterii.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: