Comisia Europeană intenționează să acorde statelor membre mai multă libertate pentru a sprijini afacerile care suferă de consecințele agresiunii ruse din Ucraina și de prețurile ridicate la energie, potrivit unui proiect citat de Euractiv.
Principalele amendamente se referă la:
- extinderea domeniului de aplicare la companiile cu probleme de solvabilitate
- o creștere a cantității de ajutor pe care o companie poate primi din partea statului
- o concentrare mai puternică pe sprijinul acordat companiilor pentru economisirea energiei
Cadrul privind ajutoarele de stat a fost modificat inițial în pandemie. Comisia urmează să modifice luna aceasta cadrul temporar de criză pentru a-l adapta la actuala criză energetică.
Probleme de solvabilitate: Guvernele vor avea voie să sprijine firmele să-și plătească facturile pe termen mediu
În proiectul de comunicare, Comisia susține că actuala criză a agravat situația companiilor într-o măsură în care este nevoie de noi instrumente de sprijin. „Criza actuală duce nu numai la nevoi de lichiditate, ci și la pierderi considerabile care pot submina capacitatea beneficiarului de a-și achita datoriile, indicând nevoi potențiale de solvabilitate”, se arată în document.
Prin urmare, Comisia sugerează că guvernele statelor membre pot oferi sprijin pentru solvabilitate companiilor. Aceasta înseamnă că ajutorul de stat nu se limitează la asigurarea supraviețuirii pe termen scurt a companiilor cu lipsă de numerar, ci poate fi pus și la dispoziția celor care au probleme pe termen mediu în a-și plăti facturile.
Cu toate acestea, acest lucru se poate întâmpla numai în anumite circumstanțe și condiții. De exemplu, ajutorul „nu poate depăși minimul necesar pentru a-și asigura viabilitatea”, iar companiile care aparțin unui grup de afaceri mai mare nu sunt, în general, eligibile pentru un astfel de sprijin.
Mai mult, „ajutorul de stat trebuie acordat în condiții care să ofere statului un beneficiu rezonabil, cum ar fi o cotă din câștigurile viitoare ale beneficiarului”, indică proiectul Comisiei.
Crește valoarea maximă a ajutorului de stat
Proiectul Comisiei crește, de asemenea, valoarea maximă a ajutorului de stat pe care o întreprindere îl poate primi în cadrul temporar: de la 500.000 euro la 750.000 euro.
Pentru întreprinderile agricole și companiile din sectorul pescuitului sau acvaculturii, acest plafon este de asemenea majorat cu 50%, la 93.000 euro, respectiv 112.500 euro.
În plus, termenul limită până la care pot fi acordate ajutoare de stat este prelungit cu un an, până la 31 decembrie 2023.
Ca și până acum, va fi posibil să se acorde ajutor de stat pentru costurile suplimentare suportate de companii din cauza creșterilor excepționale ale prețurilor la gaze naturale și energie electrică. Conform proiectului, o limitare anterioară a acestui ajutor la un total de 2 milioane euro per companie va fi în viitor o limitare anuală. Asta înseamnă că firmele care au atins limita în acest an ar putea solicita același tip de ajutor de stat și în 2023.
Același lucru este valabil și pentru companiile care au nevoie de ajutor pentru a asigura continuarea activității economice. În acest caz, ajutorul de stat nu ar trebui să depășească 25 de milioane euro pe an.
Potrivit proiectului, există însă câteva criterii specifice suplimentare pentru ca firmele să poată beneficia de limitele superioare de ajutor de statr. Mai exact, EBITDA (câștigul înainte de dobândă, impozitare, depreciere și amortizare) al unei companii va trebui să fi fost pozitiv în 2021 și va trebui să se fi micșorat cu cel puțin 50-60% din februarie 2022.
Ajutor pentru reducerea consumului de energie
În concordanță cu măsurile de urgență decise de UE în septembrie (obiectivul obligatoriu de reducere a consumului de energie electrică cu 5% în orele de vârf) proiectul Comisiei introduce o nouă categorie de ajutoare de stat: cele pentru reducerea consumului de energie electrică.
„Acest sprijin ar putea ajuta la atenuarea creșterii excepționale a prețurilor la energie electrică prin reducerea consumului de energie electrică mai scumpă (curent produs cu gaz)”, se arată în document.
Criteriile stabilite în cadrul temporar privind ajutorul de stat urmăresc să asigure că acest ajutor suplimentar este plătit doar pentru „energia electrică neconsumată în comparație cu consumul preconizat”.
***