miercuri

17 aprilie, 2024

28 decembrie, 2022

Investițiile de capital de risc în întreprinderile nou-înființate din domeniul agriculturii și tehnologiei alimentare au scăzut în 2022, pe fondul creșterii ratelor dobânzilor și al întrebărilor legate de modelele de afaceri ale startup-urilor, transmite Financial Times.

Companiile din cele două sectoare au strâns finanțări de puțin sub 30 de miliarde de dolari în 2022, în scădere cu 44% față de anul precedent, potrivit unei analize preliminare a PitchBook.

Evoluția slabă survine unei dublări a investițiilor atrase în 2021 și unei creșteri cu o treime în anul precedent, antreprenorii și start-up-urile reușind să strângă mult capital în contextul valului investițiilor verzi.

(Citește și: ”A început a doua revoluție agrară: Singapore a aprobat comercializarea cărnii produse în laborator”)


Boom-ul a venit pe fondul creșterii gradului de conștientizare cu privire la impactul asupra mediului al agriculturii și al producției de carne, precum și a preocupărilor legate de securitatea alimentară.

Investitorii de venture capital au susținut o gamă largă de startup-uri care dezvoltă îngrășăminte biologice, ferme verticale și roboți, precum și proteine alternative, cum ar fi carnea pe bază de plante sau cultivată în laborator.

Pe lângă creșterea ratelor dobânzilor din acest an, volatilitatea de pe piețele de acțiuni a închis fereastra de oportunitate, limitând opțiunile de ieșire, ceea ce a dus la reticența investitorilor de a finanța runde ulterioare de dezvoltare, susține Alex Frederick, analist PitchBook.

Scăderea din 2022 a investițiilor în agrotehnologie și tehnologie alimentară a fost mai accentuată decât scăderea cu puțin peste o treime a finanțării totale cu capital de risc pentru toate sectoarele, potrivit datelor citate.


Scăderea bruscă a finanțării are loc în contextul în care multe startup-uri se luptă cu creșterea costurilor cu forța de muncă și energia. Multe companii au fost forțate să-și revizuiască modelele de afaceri, în timp ce altele, cum ar fi companiile de proteine alternative listate, Beyond Meat și Oatly, și-au redus cheltuielile de capital, precum și numărul de angajați.

Creșterea costurilor cu 15-25% din cauza inflației, va face ca „unele companii în stadiu incipient să lupte pentru a supraviețui”, a comentat Mark Lynch, de la Oghma Partners. El se așteaptă la consolidare, în special în sectoarele alimentare și băuturi.

În ciuda scăderii finanțării din acest an, investițiile au fost totuși cu 20% mai mari decât cele din 2020. Tom Brennan, partener McKinsey, a precizat că investițiile de capital de risc în sectoarele alimente și agrotehnologie au crescut de aproximativ 20 de ori în ultimul deceniu.

„Vedem un interes continuu pentru această zonă de investiții, deoarece inovatorii dezvoltă tehnologii durabile și scalabile”, a spus el.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: