miercuri

24 aprilie, 2024

2 decembrie, 2020

Singapore a avizat reglementările pentru prima „carne curată” din lume, care nu provine de la animale sacrificate, deschizând astfel startup-ului Eat Just din San Francisco posibilitatea de a comercializa carne de pui ”crescută” în laborator, anunță BBC.

Acest tip de carne va fi folosit inițial la fabricarea de nuggets, însă compania americană nu a precizat când anume va fi produsul disponibil pe piață.

Potrivit unei estimări Barclays, piața cărnii produse în laborator este de 140 miliarde dolari în următorii 10 ani, sau 10% din piața globașă a cărnii.


Mai multe opţiuni de carne produsă din proteine pe bază de plante, promovate pentru prima dată de firmele Beyond Meat Inc şi Impossible Foods, sunt disponibile pe rafturile supermarketurilor şi în meniurile restaurantelor.

Produsele Eat Just sunt diferite, carnea fiind produsă în laborator din celule recoltate din mușchiul animal.

Compania Eat Just își promovează munca denumind-o „o descoperire pentru industria alimentară globală” și speră că alte țări vor urma exemplul Singapore.

Pionierii cărnii crescute în laborator

În 2013, cercetători olandezi de la Universitatea din Maastricht au creat primul burger din carne artificială. Specialiştii olandezi spuneau atunci că au găsit soluţia pentru eradicarea foametei la nivel mondial.


În ultimul deceniu, zeci de start-up-uri au încercat să aducă carne cultivată pe piață, sperând să câștige consumatorii de carne convenționali cu promisiunea unui produs ”etic”.

Două dintre cele mai mari companii din domeniu sunt Future Meat Technologies, cu sediul în Israel, și Memphis Meats, susținută de Bill Gates, care încearcă ambele să intre pe piață cu carne de laborator la prețuri accesibile.

Shiok Meats din Singapore lucrează la carne de crustacee cultivate în laborator.

Avantajele spectaculoase – de la etică și religie, la economia de resurse vitale

Subiectul a fost tratat pe larg în numărul 98 al publicației exclusiv print CRONICILE Curs de guvernare de către deputatul Varujan Pambuccian.

(Citiți și: ”A doua revoluție agrară a omenirii intră pe ultima sută de metri. Hamburgerul de 250.000 de dolari a coborât la 4 euro”)

Varujan Pambuccian: ”Suntem în pragul unei revoluții agrare majore. A doua din istoria omenirii după cea de acum 12.000 de ani. Și ea ne afecta profund societățile și pe fiecare individ în parte.

Rabinii au declarat-o cușer și acesta este un semn legat de impactul ei religios. Probabil că va fi declarată și halal, iar indienii vor putea avea pe masă carne de vită. Cum vor influența lucrurile acestea religiile lumii, este greu de anticipat. (…)

Conform unui studiu care consolidează date din mai multe surse, făcut de CBInsights în anul 2017, suprafața de teren utilizată pentru carnea de cultură celulară reprezintă 1% din cea utilizată pentru carnea convențională, apa consumată reprezintă 18% iar emisia de gaze cu efect pe amprenta de carbon 20%.

Iar productivitatea este spectaculoasă: Estimările făcute de cercetătorii de la Good Food Institute afirmă că 10 celule stem de porc pot produce 50.000 de tone de carne în două luni. Impactul pe termen mediu asupra industriei este uriaș. Vorbim de 26% din forța de muncă globală și de o cifră de afaceri globală de peste 6 trilioane de dolari. (…)

Trebuie să înțelegem că avem de a face cu un produs tehnologic, deci cu un produs acoperit de proprietatea intelectuală. Acest produs se dezvoltă acum, în principal în Statele Unite și în Israel. Dacă intrarea în consumul de masă se va face rapid, vom putea vorbi de consecințe geopolitice majore.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: