Procurorii Secției de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ) au cerut, miercuri, de la DIICOT Craiova, dosarele crimelor din Caracal în copie certificată, conform unor surse judiciare citate de Mediafax.
Ancheta SIIJ vizează modul în care procurorii de la Parchetul din Caracal și cei de la DIICOT Craiova au intervenit și s-au ocupat de cazurile Luiza Melencu și Alexandra Măceșanu.
Este vorba despre procurorii Liviu Vasilescu de la DIICOT Craiova și Cristian Popescu de la Parchetul din Caracal, ultimul fiind deja audiat, luni, în legătură cu intervenția autorităților în cazul Alexandrei, adolescenta de 15 ani care a sunat de trei ori la numărul de urgență 112 după ce a fost răpită și violată.
Secția de anchetare a magistraților a anunțat marți că a deschis dosar penal in rem pentru abuz în serviciu privind modul în care s-au desfășurat cercetările în cazul uciderii celor două adolescente din Olt.
O cercetare a deschis și Inspecția Judiciară, care anchetează abaterile disciplinare ale magistraților – instituția verifică modul „în care au fost respectate dispoziţiile procedurale de către magistraţii implicaţi în instrumentarea cauzei” de la Caracal.
Parchetul General a anunțat că în dosarul de la Caracal au fost făcute audieri și au fost ridicate documente de la Parchetul Judecătoriei Craiova, DIICOT, Curtea de Apel Craiova, Poliția Olt și Poliția Dolj.
Potrivit raportului MAI privind derularea intervenției în cazul Alexandrei Măceșanu, deși comisarul șef Alexe Nicolae, adjunct al șefului IPJ Olt pe linie de investigații criminale, a propus să se intre la adresa respectivă, reprezentanții Parchetului nu au fost de acord cu această propunere.
Parchetul General are însă o altă versiune și susține că polițiștii și procurorii au decis împruenă că nu pot intra în casa suspectului înainte d eora 06.00 pentru a nu compromite eventualele probe. „Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal nu le-au interzis lucrătorilor de poliție să pătrundă în domiciliul prezumtivului autor Dincă Gheorghe, după ce l-au identificat. În raport de constatările din teren, de comun acord, procurorii și lucrătorii de poliție au apreciat că nu este oportună pătrunderea în domiciliu înainte de ora 06.00, întrucât exista riscul compromiterii probelor în situația în care autorul nu se afla acolo”, a transmis marți Parchetul.