joi

28 martie, 2024

29 august, 2016

alexander vershbowRepublica Moldova şi România au legături istorice de multă vreme, dar sunt state suverane și fiecare dintre ele trebuie să fie singurul factor determinant al propriului său destin, a declarat luni secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow (foto), într-o conferinţă de presă organizată în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Romane.

Declarația a fost oferită ca răspuns la invitația de a comenta afirmaţiile ambasadorului SUA la Chişinău.

Ambasadorul Statelor Unite la Chişinău, James Pettit, a declarat, într-un interviu acordat postului Moldova 1, că Republica Moldova trebuie să rămână un stat suveran şi independent în interiorul unor graniţe sigure şi că unirea ţării cu România „nu este o alegere practică” indiferent de motiv.


Luni, secretarul general adjunct al NATO a susținut că nu a văzut textul declarației diplomatului american și a oferit propria sa opinie:

„Aş vrea doar să spun că Moldova şi România sunt state suverane. Trebuie să respectăm suveranitatea şi integritatea teritorială a fiecărui stat suveran din Europa. România şi Moldova au legături istorice de multă vreme şi concluzia este că fiecare din acestea trebuie să fie singurul factor determinant al propriului său destin”, a spus Alexander Vershbow.

Ministrul român de Externe, Lazăr Comanescu, a afirmat în aceeași conferință de presă că nu a avut timp să vadă în detaliu transcriptul a ceea ce a declarat sau ar fi declarat ambasadorul SUA la Chişinău:

„România a fost prima ţară care a recunoscut independenta Republicii Moldova, şi a fost ţară care susţine şi va continua să sutina ferm procesele de reformă, de consolidare statală a Republicii Moldova, pentru apropierea Republicii Moldova că stat integru şi independent”, a spus Comanescu.

Îngrijorări privind eforturile media ruse de a transmite deliberat informații greșite


Alexander Vershbow s-a referit și la știrea potrivit căreia focoasele nucleare ameericane staționate în Turcia ar urma să fie transferate în România.

În acest context, el a spus că reprezentanții NATO sunt „în general îngrijorați” de eforturile continue ale media ruse de stat, controlate de Kremlin, de a transmite, în mod deliberat, informații greșite sau chiar false pentru a forma opinia publică în țările aliate.

„Ca regulă generală, noi nu confirmăm sau infirmăm informații despre locul unde se află armele nucleare, dar luăm foarte în serios siguranța și securitatea armelor nucleare ale statelor membre gestionate de NATO și suntem încrezători că securitatea și siguranța lor este menținută”, a spus Vershbow.

El a precizat că „aliații nu intenționează, nu planifică și nu văd niciun motiv să amplaseze arme nucleare pe teritoriile noilor state membre”.

În privința știrii referitoare la aducerea armelor nucleare în România, el a evitat să spună în ce categorie se încadrează:

„Dacă acesta este un exemplu de dezinformare din partea Rusiei sau eforturi pentru a promova dezinformările altora, nu pot spune cu siguranță, dar, în general, suntem îngrijorați de eforturile continue ale media ruse de stat, controlate de Kremlin, de a transmite în mod deliberat informații greșite sau chiar false pentru a forma opinia publică în țările aliate”, a spus el.

Ministrul român de Externe a susținut declarația oficialului NATO:

„Subscriu în întregime la ceea ce a spus ambasadorul Vershbow legat de modul în care se concep și se vehiculează anumite informații și cred că acest lucru trebuie întotdeauna avut în vedere atunci când apar asemenea informații, în ce măsură continuarea discutării despre ele sau diseminarea în continuare a unor opinii pe asemenea chestiuni sunt utile”, a declarat șeful diplomației române, citat de Agerpres.

Acțiunile militare neanunțate ale Rusiei creează un potențial pentru „neînțelegeri” în regiune

Practica Rusiei de a efectua exerciții militare neanunțate este sursă de îngrijorare pentru NATO și provoacă neînțelegeri, a mai spus secretarul general adjunct al NATO.

„Această practică a Rusiei de a susține exerciții militare neanunțate este o sursă de îngrijorare. Are dreptul de a face aceste exerciții. Din nefericire, Acordul OSCE care menționează anunțarea exercițiilor militare are scăpări, care permit aceste manifestări. Nu cred că (exercițiile — n.r) contribuie la stabilitate sau încredere reciprocă. Creează un potențial pentru neînțelegeri, calcule greșite și există păreri potrivit cărora ar trebui să rezolvăm aceste scăpări din legislație”, a explicat oficialul NATO.

El a adăugat că Rusia a avut peste 10 exerciții de acest gen în ultimii doi ani. „Dacă Moscova este interesată de stabilitate, acesta nu este modul prin care va fi obținută”, a mai spus Vershbow.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: